Újabb merényletet hiúsítottak meg Izraelben

Ismét palesztin öngyilkos merényletet hiúsítottak meg egy Tel-Avivi diszkóklub előtt. A Gázai övezetben három üzemet romboltak le palesztin biztonsági erők, állítólag izraeli segítséggel. Az egyik gyárban aknavető-lövedéket gyártottak.

Újabb palesztin öngyilkos merényletet hiúsítottak meg péntekre virradóra Tel-Avivban. A Studio 49 nevű klub biztonsági őre felfigyelt az épület felé nagy sebességgel kanyarodó autóra. Felszólította az utcán állókat, hogy vessék magukat a földre, és ezután rálőtt az autó vezetőjére. A sofőr meghalt, kiesett az autóból, de előtte még működésbe léptette a pokolgépet.

A robbanásban öt személy könnyebben megsérült. A rendőrök több fel nem robbant csőbombát találtak a palesztin merénylő autójában.

Tel-Aviv rendőrfőnöke hősnek nevezte a biztonsági őrt. A klubban az akció idején legalább 200 tizenéves tartózkodott, és sokan voltak körülötte is, arra várva, hogy bejussanak.

A merényletet az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű fegyveres szervezet vállalta magára. A radikális szervezet a Jasszer Arafat vezette Fatahhal van közeli kapcsolatban.

A radikális csoport közleménye szerint a támadás célja "felelni a cionista terrorizmusra, Palesztina megszállására" és bosszút állni a szervezet három tagjáért, akiket szerdán a ciszjordániai Nábluszban ölt meg az izraeli hadsereg egy tisztogató akció során.

A rendőrség a hajnali órákban kiürített a környéken több szórakozóhelyet, további robbanószerkezetek után kutatva. A Studió 49-hez közeli Barbie klub tulajdonosa az izraeli rádiónak elmondta, hogy az ő diszkójába is be akart jutni egy terrorista, de a biztonsági emberek rálőttek. A merénylő ezután elmenekült.

Ez volt a második sikertelen merénylet-kísérlet Tel-Avivban 24 órán belül. Csütörtök reggel egy olyan kamionnal akartak behajtani az ország legnagyobb, lakótelepekkel körülvett, Pi Gilot üzemanyagraktára területére, amelynek oldalára pokolgépet szereltek. A lángoló tartálykocsit azonban a tűzoltók időben eloltották. Az üzemanyagraktár leégése megbénította volna az ország egyik legsűrűbben lakott területét. A Sin Bét, az izraeli belbiztonsági titkosszolgálattól szerint nem voltak ugyan információik arra vonatkozólag, hogy valamelyik palesztin szervezet ilyen akcióra készülne, de a tavaly szeptember 11-i támadások fényében számítani lehetett rá.

David Baker, Ariel Saron miniszterelnöki hivatalának egyik illetékese szerint a "Palesztin Hatóság továbbra sem hajlandó megfékezni a gyilkos terrorista elemeket, és ennek eredménye volt látható Tel-Avivban." Palesztin tisztségviselők azzal védekeznek, hogy Izrael a közelmúltbeli ciszjordániai offenzívájával szétverte a palesztin biztonsági erőket.

Gázai üzemek felszámolása

Palesztin biztonsági erők és - szemtanúk szerint - izraeli csapatok pénteken hajnalban a Gázai övezetben, Zeitun körzetében leromboltak három ipari üzemet. A pusztításnak egy fém-, egy üvegszál és egy faipari gyár esett áldozatul.

A háromórás akciót megelőzően az izraeli erők helikopterekről lőtték Gáza városát. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Izraeli katonai források azzal indokolták az egyik üzem lerombolását, hogy abban aknavetőbe való lövedékeket gyártottak, a másik két gyár elpusztítását viszont nem erősítették meg. Az akciót megtorlásként szánták egy szerdai, a Gázai övezet közepén lévő zsidó település elleni aknavetős támadásért.

Korábban:

Merénylet Izrael fő üzemanyagraktára ellen