Leváltották a jugoszláv vezérkari főnököt

Vojislav Kostunica jugoszláv elnök hétfő este elnöki rendelettel leváltotta Nebojsa Pavkovic jugoszláv vezérkari főnököt. Vezérkari főnökké Branko Krga tábornokot nvezték ki - jelentette a BK TV belgrádi televízió. Értesülések szerint Pavkovic nem akarta elfogadni leváltását, és sajtóértekezletet hívott össze.

Vojislav Kostunica jugoszláv államfő elnöki rendelettel leváltotta hétfőn Nebojsa Pavkovicot, a jugoszláv hadsereg vezérkari főnökét. Pavkovic állítólag még a nap folyamán sajtótájékoztatót tart, amelyen bejelenti, hogy leváltása nem törvényes. Kostunica állítólag Branko Krga tábornokot jelöli Pavkovic helyére.Az elnöki rendeletet hétfőn megelőzte a jugoszláv legfelsőbb védelmi tanács ülése, amelyen Kostunicának állítólag nem sikerült leváltania Pavkovicot.

Mind a Beta hírügynökség, mind a B92 rádió úgy tudja, hogy az államfő a tanács ülésén indítványozta Pavkovic menesztését, de a testület munkájában részt vevő vezérkari tisztek követelték az államfőtől, hogy indokolja meg, miért van erre szükség. Kostunica állítólag elzárkózott a magyarázattól, és kellemetlen szóváltásba keveredett Pavkoviccsal. Az államfő állítólag a tanács ülésén elszenvedett kudarc miatt kényszerült arra, hogy elnöki rendelettel menessze Pavkovicot.

A védelmi tanács ülésén a vezérkari főnök leváltását támogatta Milan Milutinovic szerbiai és Milo Djukanovic montenegrói elnök is. Mindketten azt javasolták, hogy Pavkoviccsal együtt távozzanak a vezérkartól a hozzá hű tisztek, elsősorban Ace Tomic, a katonai rendőrség parancsnoka. A legfelsőbb védelmi tanácsnak a vezérkar néhány tisztjén kívül tagja a jugoszláv, a szerbiai és a montenegrói elnök. Pavkovic tábornokot még Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő - jelenleg hágai vádlott - nevezte ki a vezérkar élére.

Szerbiai kormánypolitikusok jóformán a két évvel ezelőtti demokratikus fordulat óta követelik menesztését. Kostunica a legfelsőbb védelmi tanács legutóbbi ülésén meg is kísérelte leváltani a tábornokot, de Milutinovic és Djukanovic állítólag elhamarkodottnak tartotta a lépést.

A védelmi tanács ülését megelőzően Pavkovic egy belgrádi lapnak azt mondta: csak abban az esetben távozik tisztségéből, ha az államfő megindokolja, hogy miért akarja leváltani. A tábornok arra figyelmeztetett, hogy a vezérkarnál senki sem akarja távozását. A hadsereg - mondta - egymástól kölcsönösen függő elemek láncolata, s ha azt váratlanul megszakítják, az olyan "törésekhez vezethet, amelyeknek nem kívánt következményei lehetnek".

Pavkovic hétfőn a Tanjugnak eljuttatott közleményében azt állította, hogy a menesztésére irányuló törekvések mögött a washingtoni kormányzat egy részének negatív befolyása áll. Katonai szakértők szerint Jugoszlávia nem csatlakozhat a NATO békepartnerségi programjához, amíg Pavkovic áll a hadsereg élén.

Korábban:

Belgrád közeledik a NATO-hoz

Nebojsa Pavkovic: nem segítjük Milosevic védelmét

Haderőreform Jugoszláviában