Romano Prodi, az EU-bizottság elnöke hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: amennyiben az írek nemmel szavaznak a keleti bővítést is magában foglaló nizzai szerződésről októberben rendezendő népszavazáson, akkor a tagfelvétel egyelőre megtorpan. Prodi azt is jelezte, hogy a nizzai szerződés teljes körű elfogadásán kívül az EU nem lát más megoldást a bővítésre.

Amennyiben az írek többsége októberben ismét nemmel szavaz az EU bővítését is magában foglaló nizzai szerződés törvénybe iktatására, akkor elmaradhat a 2004-re tervezett tagfelvétel. Prodi hétfői koppenhágai sajtóértekezletén azt is jelezte, hogy nincs az ír nem esetén elővehető pótmegoldás, ezért olyan fontos, hogy az írek többsége igennel szavazzon.

Bár korábban az EU vezetői úgy nyilatkoztak, hogy az ír népszavazás érdemben nem befolyásolja a bővítést, most mégis úgy tűnik, hogy az Unió előnyben részesíti a tagországok véleményét a bővítés kérdésével szemben.

A nizzai szerződést 2000 decemberében fogadták el az EU 15 tagállamának vezetői. Az ír alkotmány értelmében az országban népszavazásra kellett bocsátani a kérdést. A voksolásra 2001 júniusában került sor, ám az írek többsége nemmel szavazott a szerződés elfogadására, mert nem értettek egyet a szerződés azon részével, ami ír katonák részvételét írja elő az EU jövőben felállítandó, mintegy 60 ezer fős békefenntartó hadseregében.