Hatami bocsánatkérést vár Bushtól

Mohammed Hatami iráni államfő vasárnap elítélte George Bush amerikai elnök felszólítását az iráni demokratikus változásokra és követelte Washingtontól, hogy "hozza a helyre a múltat, kérjen bocsánatot az iráni néptől és kormánytól."

Hatami, aki rádiónyilatkozatot adott egy kormányülés után, azt is javasolta az amerikai vezetőknek, hogy "vágjanak rést a gyanakvás falán, amely elválasztja a két országot, adják fel téveszméiket a világról és hagyjanak fel az iráni helyzet hamis értékelésével."

George Bush pénteken felszólította Teheránt, hogy "hagyjon fel destruktív, kompromisszumokat elvető politikájával" és hangsúlyozta: egy modernizált, megreformált Irán az Egyesült Államok legjobb szövetségese lehetne. Az amerikai elnök egyben támogatásáról biztosította azokat az iráni reformereket, akik meg akarják törni a keményvonalas iszlám főpapok hatalmát az országban.

Az iráni elnök ugyanakkor hozzátette: Irán eltökélt szándéka folytatni útját a haladás, a szabadság, a függetlenség felé, függetlenül minden fenyegetéstől. Hatami úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok kormányában többségben lévő "szélsőséges elemek" az egész világot háborúval fenyegetik, és ez ellentétes az amerikai nép érdekeivel. Reményét fejezte ki, hogy "az amerikai vezetők tudatára ébrednek ennek, még mielőtt belekeverednek egy Vietnamnál is rosszabb háborúba".

Az elnök szerint Bill Clinton kormánya tett néhány gesztust Irán felé a kapcsolatok javítása érdekében, de a Bush-adminisztráció nem folytatta ezt az utat. Az iráni államfő emlékeztetett arra, hogy Washington korábban elismerte szerepét az 1953-as iráni puccsban, amelynek célja Reza Pahlavi sah hatalmának visszaállítása volt. Irán és az Egyesült Államok 1980 óta nem tart fenn egymással diplomáciai kapcsolatokat. Bush elnök Iránt a "gonosz tengelyéhez" sorolta Irakkal és Észak-Koreával együtt, és azzal vádolta Teheránt, hogy támogatja a nemzetközi terrorizmust.