Omár molla él és Afganisztánban van

Az egykori tálib vallási vezetőt, Omár mollát többen látták nyolc hónappal az afganisztáni fundamentalista rezsim leverése után - közölte egy afgán hivatalos forrás. Hamid Karzai afgán elnök testvére, Ahmad Wali Karzai a Reutersnek elmondta, hogy Omar mollát az ország központi és déli részeiben tartózkodik, és szülőföldjét is felkereste  - írja a BBC.

A déli országrészek felügyeletével megbízott Ahmad Wali Karzai elmondta, hogy a szélsőséges vallási vezér gyalog és motorkerékpáron menekül, állandóan mozgásban van, és ideje nagy részét azzal tölti, hogy következő napi útvonalát tervezi meg. Omar molla a déli Zabul, Uruzgan, és Helmand tartományok területén tartózkodik, és felbukkant már szülőföldjén Deh Rawudban is - mondta az elnök testvére.

Karzai ugyanakkor azt közölte, hogy Omár molla nincs olyan helyzetben, hogy bármiféle kormányellenes szervezkedést irányítson. Közben az amerikai hadsereg, és az afgán kormányerők tovább keresik a mollát. Hozzátette: nincs tudomása arról, hogy a tavaly szeptember 11-i terrortámadások megszervezésével és pénzelésével vádolt Oszama bin Laden Afganisztán területén tartózkodik, és arról sincs információ, hogy a terroristavezér életben van-e - írja a BBC.