Aláírásgyűjtés Milosevic elnöki jelöléséért

Bár a szerb választási bizottság úgy határozott, hogy Szlobodan Milosevic nem indulhat a szerbiai elnökválasztásokon, a Szerbiai Szocialista Párt székházában aláírásgyűjtés kezdődött a volt elnök jelöléséért.

 

 

Annak ellenére, hogy a szerb választási bizottság úgy foglalt állás, hogy Szlobodan Milosevic nem indulhat a szerbiai elnökválasztásokon, szombat reggel a Szerbiai Szocialista Párt székházában megkezdődött az aláírásgyűjtés Milosevic jelölésének támogatására - jelenti a B92 Rádió.

Milosevic - aki a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék hágai fogdájában van tavaly óta -, hivatalosan még mindig a Szerbiai Szocialista Párt elnöke.

A párt alelnöke kijelentette, az az alkotmányos akadály, mely szerint egy személy háromszor nem jelöltetheti magát az elnöki tisztségre "Milosevic számára nem képez akadályt". Milosevicet a hatályos szerb alkotmány elfogadása óta már kétszer - 1990-ben és 1992-ben - is szerb elnökké választották, márpedig az alaptörvény értelmében egy személy legfeljebb kétszer kaphat ilyen megbízatást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK