Atomfegyverkezésről tárgyal az USA és Észak-Korea

James Kelly, George Bush amerikai elnök különmegbízottja egyenesnek és őszintének minősítette az észak-koreai vezetőkkel tartott megbeszéléseit, amelyek - szavai szerint - "méltók voltak a nézetkülönbségek komolyságához". A kelet-ázsiai és csendes-óceáni ügyekben illetékes amerikai külügyi államtitkár háromnapos látogatásra érkezett Phenjanba, ahol az észak-koreai atomfegyverkezési program megszüntetéséről, az ország vitatott rakétaexportjáról, valamint emberjogi kérdésekről tárgyalt. 

Kelly szombaton - immár a dél-koreai fővárosban - a sajtónak elmondta, hogy az észak-koreai féllel lezajlott tárgyalások nyíltak voltak, további találkozókról azonban nem hoztak döntést. A különmegbízott a tárgyalások során közölte az észak-koreai tisztségviselőkkel: az Egyesült Államok aggódik amiatt, hogy Phenjan tevékenysége problémákat okozhat a térség és a világ biztonságának, ugyanakkor megfelelő észak-koreai erőfeszítések esetén Washington esélyt lát az amerikai-észak-koreai kapcsolatok javítására.

Kelly és az őt elkísérő kilencfős küldöttség szombaton tért vissza Szöulba, ahol megbeszéléseiről tájékoztatta a dél-koreai elnöki hivatalt és a külügyminisztériumot. Az amerikai különmegbízott hazatérése előtt még Tokióban is megáll, hogy japán tisztségviselőkkel is megossza a phenjani tárgyalások eredményeit.

James Kelly személyében a legmagasabb rangú amerikai politikus járt Észak-Koreában azóta, hogy januárban Bush elnök "a gonosz tengelyéhez" sorolta a phenjani rendszert. A háromnapos munkalátogatásról egyelőre nem adott hírt a KCNA észak-koreai hírügynökség. 

Eközben amerikai republikánus szenátorok George Bushnak írott levelükben arra kérték az amerikai elnököt, hogy lépjen vissza az észak-koreai atomreaktor-építési tervektől abban az esetben, ha Phenjan nem lenne hajlandó nemzetközi fegyverzetellenőröket engedni a kommunista állam területére. A két ország között 1994-ben tető alá hozott megállapodás értelmében az Egyesült Államok, Dél-Korea, Japán és az Európai Unió részvételével alakult Koreai-félszigeti Energiafejlesztési Szervezet (KEDO) két atomreaktort építtet fel az észak-koreai Kumhóban, s ennek ellenében Phenjan befagyasztja atomfegyverkezési programját. Észak-Korea azonban augusztusban visszautasította az Egyesült Államok azon követelését, hogy vesse alá magát atomfegyverzeti ellenőrzésnek.