Jeb Bush, az amerikai elnök öccse fölényesen megnyeri a floridai kormányzóválasztást a CNN amerikai hírtelevízió felmérése szerint. George Patakit pedig újraválasztották New Yorkban. A republikánusok - az amerikai televíziók előrejelzései szerint - megőrizték képviselőházi többségüket a kongresszusi választásokon, de még nem dőlt el a verseny a szenátusban. 

A republikánusok az amerikai televíziók előrejelzései szerint megőrizték képviselőházi többségüket a kedden lezajlott amerikai kongresszusi választásokon. A Republikánus Pártnak eddig hat mandátumos többsége volt a képviselőházban, és a tévék előrejelzése szerint megőrzi ezt a fölényét. Még nem dőlt el a verseny a szenátusban, ahol a demokratáknak volt csekély, egyfős többsége az előző időszakban.

Forrás: EPA
Jeb Bush és apja, George BushFotó: EPA

Amerika minden államában befejeződtek a szenátusi és képviselőválasztások. 36 államban kormányzót is választanak.

A CNN amerikai hírtelevízió felmérése szerint Jeb Bush fölényesen megnyeri a floridai kormányzóválasztást. A szavazatukat leadott választópolgárok kikérdezése alapján készült felmérés szerint George W. Bush elnök öccse a szavazatok 59 százalékára számíthat, míg demokrata ellenfele, Bill McBride a voksok 40 százalékát gyűjtheti be. A szavazatok 24 százalékának összesítése alapján Jeb Bush előnye 21 százalékra erősödött: jelenleg 60 százalékos eredménnyel vezet McBride (39 százalék) előtt. Ha Jeb Bush valóban megnyeri a választást, akkor először fordul elő Floridában, hogy republikánus párti kormányzót újjáválasztanak. Az 1998 óta kormányzó Jeb Bush győzelmét elemzők az elnök népszerűségének ellenőrzését szolgáló tesztnek is tekintik.

Újraválasztották New Yorkban George Patakit

Az előrejelzés szerint a választók megerősítették hivatalában New York szövetségi állam kormányzóját, a republikánus George Patakit. A népszerű politikus a szavazatok 49 százalékát kapta, míg demokrata kihívója, Carl MacCall 32 százalékot nyert el. A többi szavazat független jelölteknek jutott. Pataki már a harmadik, négyéves kormányzói időszakát kezdheti meg rövidesen.

A tévék Saxy Chamblis republikánus jelölt győzelmét jelezték a georgiai szenátusi választásokról. Chamblis tetemes előnnyel vezet az eddigi demokrata szenátor, Max Cleland előtt. Arkansas államban éppen fordítva történt a dolog; ott a Demokrata Párt hódított el egy szenátori helyet a republikánusoktól: az előrejelzések szerint Mark Pryor demokrata jelölt győzött Tim Hutchinson republikánus szenátor ellenében.

A demokrata Kathleen Kennedy Townsend, a néhai Robert Kennedy, 1968-ban meggyilkolt egykori igazságügyi miniszter leánya elismerte, hogy elvesztette a Maryland kormányzójának posztjáért folytatott versenyt. A jelek szerint ezúttal a republikánus Robert Ehrlich nyerte meg a kormányzóválasztást az egyébként hagyományosan demokrata államnak számító Marylandben.

Észak-Carolinában Elizabeth Dole, az egykori elnökjelölt, Bob Dole felesége nyerte a republikánusok színeiben a szenátusi helyért folytatott versengést. Az egész választássorozat legköltségesebb kampánya után legyőzte a volt fehér házi személyzeti főnököt, Erskine Bowlest.

A republikánusok közül John Warner (Virginia) és Mitch McConnel (Kentucky) mellett Jeff Sessions (Alabama), Thad Cochran (Mississippi) és Susan Collins (Maine) is megújította hatéves mandátumát. A demokraták esetében Jay Rockefeller (Nyugat-Virginia), John Kerry (Massachusetts) és Richard Durbin (Illinois) szenátorokat választották újjá. New Jerseyben Frank Lautenberg szerezte meg a győzelmet.

Mitch McConnelt Kentuckyban immár negyedik, John Warnert pedig Virginiában ötödik alkalommal választották újjá. Warner győzelméhez kétség sem férhet, a rendkívül népszerű szenátorral szemben még csak nem is állított jelöltet a Demokrata Párt.

Meglepően sokan szavaztak

Az eredmények azonban csak nagyon lassan csordogálnak majd. Bár exit-poll felmérések készültek, azok eredményeit technikai nehézségekre hivatkozva nem hozta nyilvánosságra az ország legnagyobb közvélemény-kutató intézete, a Voter News Service, alaposan megnehezítve ezzel a hírmagyarázók munkáját.

Egyelőre annyi látszik bizonyosnak, hogy a várakozásokat felülmúló aktivitást mutattak a választópolgárok. Több fontos államból, köztük Dél-Dakotából és Missouriból is erős részvételi arányt jeleztek. Colorado államban a szavazásra jogosultak 65, Minnesotában pedig becslések szerint 56 százaléka járult az urnákhoz. Az ötven szövetségi állam közül valószínűleg Alaszka az utolsó a zárást illetően: ott közép-európai idő szerint szerda hajnalban öt órakor ér véget a választás. Azokból a választókörzetekből, ahol nagyon szorosnak ígérkezik a verseny, nagyon kevés adat érkezett még. Emellett nagyon sok helyen még csak a szavazatok néhány százalékát összesítették.

Eddig semmilyen komolyabb incidensről sem érkezett hír. Floridában, ahol a 2000-es elnökválasztáskor hatalmas problémák volt, teljes nyugalomban folytak a választások. A hibákból okulva Florida 32 millió dollárt költött választási rendszerének korszerűsítésére az utóbbi két év alatt.

Az amerikai választópolgárok megválasztják az új képviselőházat (435 képviselő), megújítják a száztagú szenátus egyharmadát (34 szenátor), valamint harminchat államban kormányzót is választanak. Számos államban tartanak népszavazást is különféle helyi ügyekben. A távozó képviselőháznak 223 republikánus és 208 demokrata, valamint egy független tagja volt. Három demokrata mandátum nem volt betöltve. A szenátusban jelenleg 49-49 az arány a két párt között, egy szenátor független (ő általában a demokratákkal szavaz együtt), egy szenátori poszt pedig megüresedett a demokrata Paul Wellstone múlt heti halála miatt.