Amerikai repülőgépek szerdán iraki légvédelmi berendezéseket támadtak, miután Irak légvédelem rakétákat lőtt ki a repüléstilalmi övezetben járőröző gépekre - közölték amerikai katonai források.

A három támadást közép-európai idő szerint a déli órákban hajtották végre Irak déli részén. Az amerikai központi parancsnokság közleménye szerint előzőleg az irakiak föld-levegő rakétákat lőttek ki amerikai és brit gépekre. A közlemény szerint a válaszcsapást Kút és Bászra városok között, katonai személyzet nélküli létesítmények ellen hajtották végre. További részleteket nem tettek közzé arról, pontosan milyen létesítményeket ért a támadás.

A közlemény leszögezi, hogy az iraki légvédelmi erők az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1441-es számú határozatának elfogadása óta eltelt egy hét alatt hat napon nyitottak tüzet amerikai gépekre. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter az esettel kapcsolatban nem volt hajlandó nyilatkozni arról, folytatódnak-e az iraki légelhárító célpontok támadások és hogy tervez-e Washington az eddigieknél erőteljesebb csapást e célpontokra. Amerikai és brit harci gépek legutóbb hétfőn támadtak iraki légvédelmi célpontokat az ország déli részén.

Mahmud Hammud libanoni külügyminiszter szerda este kijelentette: nem tekinti egyértelműen a 1441-es BT-határozat megsértésének, hogy az iraki légvédelem tüzet nyit az ország északi és déli repüléstilalmi zónájában haladó nyugati gépekre. Mint fogalmazott, ebben a kérdésben egyetért Kofi Annan ENSZ-főtitkárral.

Az Egyesült Államok hétfőn a BT-határozat nyilvánvaló megsértéseként értékelte az iraki légvédelem támadásait a repüléstől elzárt övezetben.