Tizenötre nőtt a kenyai áldozatok száma

Tizenöt ember, közöttük három izraeli halt meg az autóba szerelt pokolgéppel végrehajtott csütörtök reggeli kenyai merényletben. Kilenc afrikai, három izraeli - közöttük két gyerek -, továbbá három merénylő vesztette életét a robbanás miatt. Bejrútban egy magát Palesztína Hadseregének nevező csoport jelentkezett a mombasai támadás végrehajtójaként.

Forrás: EPA
A megtámadott szálloda romjaiEPA

Őrizetbe vettek két gyanúsítottat a kenyai Mombasában a csütörtök reggel, egy izraeli tulajdonú helyi szállodában elkövetett robbantásos merénylettel összefüggésben. Részletek egyelőre nem ismeretesek, csak annyit tudni, hogy folyamatban van a gyanúsítottak kihallgatása. Bejrútban egy magát Palesztína Hadseregének nevező csoport jelentkezett a Mombasa közelében véghez vitt támadás végrehajtójaként.

Két támadás ért egy időben izraeli turistákat Kenyában: öngyilkos merénylő robbantott egy izraeli tulajdonú szállodában, és két rakétát lőttek ki egy izraeli repülőgépre. A legutolsó információk szerint összesen tizenöt ember, közöttük három izraeli halt meg a szállodai robbantásban. A sérültek száma a legtöbb jelentés szerint hetven és nyolcvan között van.

Azonosították a merénylőket

Az izraeli hadsereg rádiója úgy tudja, hogy a három öngyilkos merénylő közül kettőt sikerült azonosítani. Abdullah Ahmed Abdullah egyiptomi nemzetiségű, Fajed Ali Szajam pedig kenyai állampolgár volt, mindketten muzulmánok. A harmadik merénylőt még nem azonosították.

Az izraeli tulajdonban lévő Paradise Hotel épülete szinte megsemmisült. Az izraeli turisták körében népszerű szállodát úgy érte a robbanás, hogy egy autó hajtott neki, ami felrobbant, amikor elérte az előcsarnokát. A robbanással egy időben két vagy három izraeli turistákkal teli busz tartott a hotel felé - mondta az izraeli külügyminisztérium szóvivője. Magyarország nairobi nagykövetségének nincs tudomása arról, hogy magyar állampolgárok tartózkodtak volna a Paradise Hotelben.

Forrás: EPA
EPA

A hotel megtámadásával egyidőben rakétatámadás ért egy izraeli gépet, ami felszállni készült a kenyai Mombasa városból. A gépre két rakétát lőttek felszálláskor, de a rakéták célt tévesztettek. A gépen senki nem sérült meg. A pilóták látták a rakéták fényét, és felkészültek a kényszerleszállásra Nairobiban, de végül mégis úgy döntöttek, hogy folytatják útjukat Izrael felé.

Benjamin Netanjahu izraeli külügyminiszter közölte: "Ezek a terrorakciók is jelzik, hogy a terroristák, illetve az őket támogató kormányok birtokában vannak olyan eszközöknek, amelyekkel bármikor, bárhol fenyegethetik emberek tömegeinek testi épségét, életét. Ma izraeli gépre lőnek ki rakétákat, holnap amerikai, brit gépekre vagy valamely más ország gépére, ezért megalkuvás nélkül harcolni kell a terror ellen".

Senki sem jelentkezett még a terrorakciók elkövetőjeként, de Izraelben lévő kenyai nagykövet, John Malan Sawe szerint nem is lehet kétséges, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet áll a merényletek mögött.

Az izraeli El Al légitársaság újabb intézkedésig felfüggesztette a külföldi repülőterekről a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre induló összes járatának felszállását.

1998-ban Kenyában és a szomszédos Tanzániában szinte egyszerre robbant két autóba rejtett pokolgép az Egyesült Államok nagykövetségei előtt. A támadásoknak 219 halálos áldozata volt, köztük 12 amerikai állampolgár.

KAPCSOLÓDÓ CIKK