A Szerbiai Szocialista Párt (SPS) főbizottsága szembeszállva a pártelnök, Slobodan Milosevic akaratával, nem volt hajlandó kizárni a párt soraiból két egykori vezető tisztségviselőt, illetve nem halasztotta el a január 18-ra összehívott tisztújító kongresszust sem.

A hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében ítéletére váró Milosevic a minap az SPS vezetésének küldött levelében követelte két vezető párttisztviselői, Milomir Minic volt alelnök és Ivica Dacic egykori szóvivő kizárását a pártból. Milosevic élesen tiltakozott az ellen is, hogy az SPS megtartsa a január 18-ra összehívott tisztújító gyűlését.

Az SPS főbizottság vasárnapi ülésén elutasította a pártelnök mindkét kérését: Minic és Dacic maradnak az SPS-ben, és a jövő hét végén pedig megtartják a pártkongresszust. A testület ülése után a bizottság tagjai azonban egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy a szocialisták továbbra is Milosevicet szeretnék látni az elnöki székben, ezért a pártgyűlésen ő lesz az egyetlen elnökjelölt. Amennyiben nem hajlandó elfoglalni az elnöki széket, akkor az üresen marad. A főbizottság megváltoztatta a párt alapszabályát, ennek értelmében a tagság ezentúl nem csak a pártelnököt, de a főbizottság elnökét is megválasztja, s az utóbbi vezeti majd a pártot az előbbi távolléte esetén.

Milosevic bukása után az egykoron egyeduralkodó SPS támogatottsága meredeken zuhant lefelé, a pártból kivált reformszárny Branislav Ivkovic vezetésével új pártot alakított. Nem ez az első alkalom, hogy a pártvezetés szembeszállt az elnök akaratával. Az SPS például Milosevic ellenkezése ellenére a szeptember 29-i köztársasági elnökválasztáson saját jelöltet állított.

"Ha annak látványából kívánunk okulni, miként hullik szét egy hajdan mindenható párt, midőn elveszíti történelmi hitelét, akkor vessünk egy pillantást a Milosevic vezette SPS-re, amely idővel hamisítatlan egyszemélyes párttá alakult: a fanatikus párttagok szűk csoportja képtelen megválni Milosevictől, vele viszont, a háborús bűnössel, semmi távlata nincs tevékenységüknek" - írja vasárnap az újvidéki Magyar Szóban a lap publicistája, Major Nándor.

A Széthullás mezején című írás szerint a józanabb párttagok Milosevic bukása után vagy passzívvá váltak, vagy átpártoltak Vojislav Seselj radikálisaihoz, vagy a jugoszláv államfő pártjához. Eközben Milosevic közvetlen munkatársai között nem akadt egy olyan tekintélyes politikus sem, akit követett volna a tagság. Major szerint ha Szerbiában az idén lennének parlamenti választások, akkor "a szocialistáknak vért kellene izzadniuk ahhoz, hogy elérjék az ötszázalékos parlamenti küszöböt".