Carol Moseley-Braun, az első fekete női szenátor bejelentette, hogy harcba kíván szállni az Egyesült Államok elnöki posztjáért. A fehér házi irodához azonban a demokrata politikusnak előbb saját pártján belül kell győzelmet elérnie.

Itt az ideje, hogy lekerüljön a "csak férfiaknak" tábla a Fehér Ház ajtajáról - jelentette be a chicagói egyetem jogi karán tartott előadásában az amerikai demokraták első fekete női szenátora, aki arra készül, hogy harcba száll az USA elnöki tisztségéért. A korábban ugyancsak ezen egyetem padjait koptató politikus 1998-ban vesztette el az 1992-es választáson elnyert szenátori székét, mert állítólag magáncélra használta fel a kampány alatt összegyűjtött pénzeket.

Forrás: ORIGO
Carol Moseley-Braun

Moseley-Braun úgy véli, itt az ideje, hogy egy előrelátó elnöke legyen az országnak. Az 55 éves politikusnő bírálta George W. Bush iraki politikáját, azzal vádolva az elnököt, hogy eljátssza a világ 2001. szeptember 11-i terroresemények után kinyilvánított jóindulatát. Emberi jogi szervezetek ugyanakkor bírálják Moseley-Braunt, aki úgy döntött, hogy találkozik Sani Abacha korábbi nigériai diktátorral.

Carol Moseley-Braun szerdán kér engedélyt a Szövetségi Választási Biztottságtól, hogy választási kampányához pénzt gyűjthessen.

Eddig nyolc demokrata politikus jelezte, hogy szívesen lenne az Egyesült Államok demokrata színekben győztes elnöke. A jelentkezők között van Jon Edward Dél-Karolina és John Kerry Massachusetts szenátora, illetve az a Joseph Liebermann, aki a legutolsó választáson Al Gore alelnökeként indult.