Irakból indul az új közel-keleti béketerv

Az amerikai kormányzat vélhetően új közel-keleti béketerv megvalósításába kezd. Erre utal, hogy a Szíriát ért kemény amerikai bírálatok után Colin Powell amerikai külügyminiszter hétvégén tárgyalóasztalhoz ült a damaszkuszi vezetéssel. Bár az Egyesült Államok továbbra is gazdasági megszorításokkal fenyegeti Szíriát, úgy tűnik, hogy az elmúlt hetek kemény retorikája helyett a diplomáciáé lesz a főszerep a következő időszakban. Washington figyelmezteti a térség arab államait, hogy a Közel-Keleten már az Egyesült Államok játssza a vezető szerepet. Szíria viszont úgy véli, hogy most már Izraelre kell nyomást gyakorolnia Amerikának.

Colin Powell amerikai külügyminiszter hétvégén ismét figyelmeztette Szíriát. Az amerikai diplomácia vezetője megerősítette, hogy Szíriának számolnia kell a következményekkel, ha nem veti be politikai súlyát a közel-keleti térség békéje érdekében. Powell erről vasárnap, damaszkuszi tárgyalásait követően beszélt. Powell utazása és nyilatkozatai egyértelművé tették, hogy a Szíria ellen áprilisban indított amerikai nyilatkozat-kampány nem a további amerikai terjeszkedést, hanem egy új közel-keleti békefolyamat megindítását készíti elő.

Colin Powell amerikai külügyminiszter
Powell figyelmeztette Szíriát

A Washington és Damaszkusz között áprilisban elmérgesedett viszony az elmúlt héten jócskán javult. Powell és Bassár el-Aszad szíriai államfő is előremutatónak nevezte a hétvégi találkozót. Az amerikai kormányzat ennek ellenére továbbra is a gazdasági szankciók lebegtetésével igyekszik befolyásolni a szíriai kormányzat döntéseit: Powell szíriai megbeszélései után ismét figyelmeztetette a közel-keleti államot, hogy az amerikai kongresszus előtt még mindig ott fekszik a Szíria felelősségéről szóló törvény javaslata, amelyet áprilisban készítettek elő, amikor Washington és Damaszkusz viszonya megromlott.

Az óvatos közeledés ellenére amerikai kormányzati tisztviselők továbbra is gyakran vádolják azzal Szíriát, hogy vegyi fegyvereket gyárt, támogatja a terrorizmust és a Szaddám-rendszer képviselőit rejtegeti. Powell is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy továbbra sem tisztázódott, Szíria segítette-e katonai eszközökkel - éjjellátó berendezéssel - Irakot az amerikai hadműveletek idején.

Az amerikai vádakra egyelőre semmilyen bizonyítékot nem találtak. Jelenleg nem bizonyítja semmi, hogy Szíriának vegyi fegyverei lennének. A bírálat jogosságát mindössze egy 2001-es CIA jelentés és az a tény igazolja, hogy Szíria máig nem csatlakozott a vegyi fegyverek korlátozásáról szóló 1993-as egyezményhez.

Ráadásul a sokat emlegetett amerikai szankciók igazi súlya is megkérdőjelezhető. A Szíria felelősségéről szóló törvény javaslata szerint megtiltanák a kettős használatú, azaz katonai célokra is alkalmas termékek eladását a közel-keleti államnak, leállítanák az oda irányuló amerikai exportot, az amerikai üzletemberek beszüntetnék a működésüket Szíriában, diplomáciai korlátozásokat vezetnének be, és befagyasztanák a szíriai követelések teljesítését. Bár a szankciók bevezetése minden bizonnyal komoly gazdasági veszteséget jelentene Szíria számára, szakértők szerint nem valószínű, hogy Damaszkuszt teljesen térdre kényszeríthetné segítségükkel az Egyesült Államok. Szíria ugyanis nagyon jó gazdasági kapcsolatokat ápol Oroszországgal, több EU-tagállammal, különösen Franciaországgal.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK