A kairói al-Azhar mecset méltóságai, a szunnita iszlám legfőbb vallási-szellemi központja hétfőn leszögezte, hogy a muszlimok elkeseredése és sértett igazságérzete nem igazolhat a rijádihoz és a casablancaihoz hasonló merényleteket.

Az al-Azhar teológiai kutatóbizottsága elítélte ezeket "a vad és vak támadásokat, amelyek elborzasztották az egész muszlim világot", és úgy foglalt állást, hogy azok "egyértelműen sértik az iszlám számos elvét".

"Helytelen dolog ürügyként használni a muszlimok által másutt, más politikai okokból érzett elkeseredést ilyen merényletek elkövetéséhez" - állt az al-Azhar imámja, Mohamed Szajed Tantavi sejk vezette ülésről kiadott közleményben az AFP szerint.

"A hazának és a nemzetnek a megszállással és az invázióval szembeni védelme dzsihád (szent háború)" - állapították meg az al-Azhar méltóságai, élesen megkülönböztetve ettől az ártatlan civilek ellen vallási, politikai vagy egyéb jelszavak örve alatt elkövetett támadásokat.

Tantavi sejk már május 20-án az iszlámmal ellentétesnek minősítette a rijádi és a casablancai merényleteket, amelyek 34, illetve 43 ember életét oltották ki. Ezzel szemben április elején, az Irak elleni háború beindítása után az iszlám által megengedettnek ítélte az amerikai-brit erők elleni öngyilkos merényleteket.