Sok torontói fütyül a SARS-karanténra

Egy kanadai politikus figyelmeztette a kanadaiakat, hogy ágyhoz láncolhatják azokat, akik megszegik a Torontóban bevezetett kemény szabályokat, amellyel az atípusos tüdőgyulladás (SARS) terjedésének szeretnének gátat vetni. A karanténra ítéltek közül ugyanis egyre többen hagyják el otthonaikat.

A torontói hatóságok négy olyan múlt heti halálesettel kapcsolatban nyomoznak, melynek köze lehet a SARS-hoz, mert a boncolások után kiderült, hogy egyes betegek szervezetében megtalálták a megbetegedésért felelős koronavírusokat. A betegeket a város egyik kórházában szokásos tüdőgyulladás gyanújával kezelték. A városszéli kórház sürgősségi- és járóbeteg-rendelését ideiglenesen megszüntették. Szakemberek szerint úgy tűnik a fertőzöttség nagyobb lehet, mint azt korábban gondolták. Torontóban eddig harmincan vesztették életüket a betegségben.

Egyes hírek szerint a karanténra ítélt személyek közül sokan megszegik azt a rendelkezést, hogy 10 napig nem hagyhatják el otthonaikat. Tony Clement Ontario állam egészségügyi minisztere ezért azzal fenyegette meg az érintetteket, ha kell odaláncolják őket az ágyhoz. A politikus szerint, ha kell extra erők bevonásával szervezik meg, hogy a karanténra ítéltek tényleg otthon maradjanak.

A BBC torontói tudósítója szerint egyre több karanténra ítélt személy szabályszegéséről lehet hallani. Nnagy vihart kavart annak az egyetemistának az ügye, akinek SARS-gyanú miatt otthon kellett volna maradnia, ám ehelyett vásárolni ment és több iskola közelében is látták. Legújabb jelentés szerint most azokat ítélik karanténra, akik két héten belül megfordultak két torontói temetkezési szolgáltatónál.

Eközben Kínából azt jelentették, hogy az utóbbi napokban senki nem halt meg a betegségben és összesen két új megbetegedést jelentettek. Kínában eddig 332 személy veszette életét és 5000-nél többen betegedtek meg a betegségben.

Hongkongban vasárnap hárman veszették életüket a betegségben, ami eddig 281 ember haláláért felelős.

Tajvanon - ahol 4 újabb megbetegedést regisztráltak - a hatóságok "mérd a lázad" kampányt indítottak, ezért országszerte ingyen osztogatják a hőmérőket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK