Felnőtt sziámi ikreket választanak szét

Szingapúrban megkezdődött annak az iráni sziámi ikerpárnak a szétválasztó műtéte, akik 29 éve élnek fejüknél összenőve. A nagyon kockázatos műtét a tervek szerint két napig tart és az orvosoknak az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy meg kell osztaniuk a két agy között egy közös véreret. A műtétben közel 130 fő vesz részt.

Fejüknél összenőtt, felnőtt sziámi ikrek szétválasztását kezdte meg egy nemzetközi orvoscsoport Szingapúrban vasárnap. A 29 éves iráni ikrek - Ladan és Laleh Bidzsani - szétválasztását roppant nagy kockázatúnak ítélték, nem biztos, hogy mindketten túlélik, de mindketten beleegyeztek a műtétbe, amely lehetővé tenné számukra, hogy egymástól független életet éljenek. A műtét előtti utolsó nyilatkozatukban a testvérek kijelentették: Isten kezében vannak, hogy ezentúl külön élhetik-e életüket.

A lányoknak anatómiailag külön agyuk van, tehát a szétválasztás elvben lehetséges. A legnagyobb kihívást az orvosok közlése szerint az jelenti, hogy meg kell osztaniuk a két agy között egy közös véreret. A műtét a várakozások szerint több mint két napig tart. Az operációt végző nemzetközi csoportban 28 orvos és több mint száz segítő kapott helyet. A műtét 288 ezer dollárba kerül.

Még sosem voltunk annyira magabiztosak, mint most - nyilatkozta a műtét előtt Ladan. 1996-ban a testvérek német orvosokat kértek arra, hogy végezzék el rajtuk a szükséges műtéteket, akkor azonban elutasítást kaptak. A testvérek tisztában vannak azzal, hogy jelenlegi műtét akár egyikük halálával is végződhet, mégis az operáció végrehajtását kérték. A testvérek tavaly novemberben kezdték meg a felkészülést szétválasztó műtétükre, amelynek helyszínéül azért választották Szingapúrt, mert két évvel ezelőtt ugyancsak szingapúri orvosok már sikeresen szétválasztottak két nepáli gyermeket, akik hasonló agyszerkezettel rendelkeztek, mint ők. Mindkét lány jogi végzettséggel rendelkezik, mivel Ladan ügyvéd szeretett volna lenni. A műtét után Laleh újságírással szeretne foglalkozni és Teheránba kíván költözni, míg Ladan továbbra is szüleivel maradna és ügyvédként helyezkedne el.

1952 óta végeznek sziámi ikereken szétválasztó műtéteket, azonban a mostani műtét az első a világon, amikor a páciensek felnőttek. Fejüknél összenőve csak minden kétmilliomodik szülésből jön világra ikerpár, és sikeres szétválasztásuk még ennél is ritkább. 1987-ben Németországban két kisfiút, 1997-ben két hat hónapos lányt sikerült szétválasztani. Tavaly augusztusban amerikai orvosoknak sikerült szétválasztaniuk egy 12 hónapos guatemalai ikerpárt, akik a fejtetőnél voltak összenőve.

KAPCSOLÓDÓ CIKK