Három helyszínen számos terrorizmussal gyanúsított személyt tartóztattak le a napokban a szaúdi hatóságok, amelyek szerint az elfogottak mind az al-Kaida terrorszervezet tagjai. A letartóztatások mellett fegyvereket és teherautókat is találtak, utóbbiakkal a gyanú szerint a májusihoz hasonló öngyilkos robbantásos merényletekre készültek a terroristák.

Az Oszama bin Laden által szervezett al-Kaida terrorista csoport tagjai azok a személyek, akiket a napokban tartóztattak le Szaúd-Arábiában - jelentette be a szaúdi belügyminiszter. Najef bin Abdel-Aziz herceg szerint megtalálták az összekötő szálat a három helyszínen elfogott terroristák között. Arról nem nyilatkozott, honnan származnak a náluk talált fegyverek, de közölte, hogy teherautókat is lefoglaltak, amelyek csak arra vártak, hogy robbanóanyaggal rakják meg és létfontosságú intézmények ellen vessék be őket.

A herceg közölte, hogy további gyanúsítottak után nyomoznak. A belügyminiszter felszólította honfitársait, hogy ne adakozzanak gyanús csoportoknak, mert azzal akaratlanul is gyilkosságokhoz járulhatnak hozzá.

Szaúd-Arábiában a májusi, rijádi merényletek óta legalább 125 terroristát fogtak el, és tűzharcban is sokat lelőttek. Május 12-én öngyilkos merénylők robbanószerekkel megrakott járművekkel megrohantak egy külföldiek által lakott épületcsoportot a fővárosban, és 25 embert megöltek, miközben közülük is kilencen meghaltak.

A leszámolás nem utolsósorban amerikai nyomásra folyik, mivel a 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni merényletek végrehajtóinak többsége - 19 terroristából 15 - szaúd-arábiai volt, akárcsak maga Oszama bin Laden.