Egy ismeretlen csoport, amely magát Mohamed Második Hadseregének Fegyveres Előőrseinek nevezi, állítja, hogy ők robbantották fel a bagdadi ENSZ-központot. Katonai szakértők megkérdőjelezik, hogy valóban létezik ilyen szervezet. Egy izraeli diplomata azt nyilatkozta, hogy a robbantásra használt teherautó Szíriából érkezett.

Egy ismeretlen csoport közölte, hogy emberei hajtották végre a robbantásos merényletet az ENSZ bagdadi központja ellen - jelentette egy arab tévéállomás. "Mi, Mohamed Második Hadseregének Fegyveres Előőrsei vállaljuk az ENSZ-főhadiszállás felrobbantását. Büszkén kijelentjük: egy pillanatig sem késlelkedtünk, hogy vérét ontsuk a kereszteseknek" - olvasható abban az arab nyelven írt nyilatkozatban, amelyet az emírségekben működő al-Arabíja tévéállomás mutatott meg nézőinek. A tévéállomás később a kétoldalas közlemény telefaxon eljuttatta az AP amerikai hírügynökségnek.

Az al-Arabíja - mint közölte - a nyilatkozatot csütörtökön kapta, de nem árulta el, hogy milyen körülmények között jutott hozzá. Az AP szerint a nyilatkozat tartalmazza azt a fogadalmat is, hogy a közlemény elküldői "folytatják harcukat minden idegen ellen Irakban, és hasonló hadműveleteket hajtanak majd végre". Ilyen nyilatkozatok az utóbbi hónapokban gyakran megjelentek önjelölt harci alakulatoktól az arab médiában.

Amerikai katonai személyek szerint azonban - idézi az AP - nehéz megállapítani, hogy egyáltalán léteznek-e ezek a csoportok, azon túlmenően, hogy videoszalagokat és írásos anyagokat adnak ki, és valóban ők támadnak-e meg szövetséges katonák -és mind gyakrabban - polgári célpontokat Irakban.

Izrael ENSZ-nagykövete csütörtökön azt mondta, úgy hiszi, hogy a bagdadi ENSZ-központ ellen végrehajtott öngyilkos merényletben használt teherautó Szíriából érkezett. Dan Gillerman elismerte, nincs bizonyítéka arra vonatkozóan, hogy Szíria közvetlenül vádolható lehetne annak a keddi merényletnek az elkövetésével, amelyben húsz ember életét vesztette, és több mint száz megsérült. "Én csak annyit mondok, hogy a hírszerzési jelentések, meg azok a jelentések, amelyeket mi láttunk és hallottunk a médiában, arra utalnak, hogy a bagdadi épületegyüttesben felrobbantott teherautó Damaszkuszból jött" - mondta Gillerman New York-i ENSZ-tudósítóknak.

Az AP szerint ez volt az első olyan nyilatkozat, amely utalt annak az orosz gyártmányú teherutónak az eredetére, amely belerohant az ENSZ-központ szálláshelyéül szolgáló Canal Hotel falába. Újságíróknak arra a kérdésére, hogy véleménye szerint kapcsolat áll-e fenn a bagdadi ENSZ-központ elleni merénylet és a néhány órával később Jeruzsálemben végrehajtott öngyilkos pokolgépes támadás között, amelynek következtében húsz izraeli, közöttük hat gyermek meghalt, a nagykövet kijelentette: "Nem tudom, hogy összehangolt akciókról volt-e szó. Mindamellett nagyon erősen úgy érzem, hogy mindkét merénylet része egy összehangolt, globális terrorháborúnak, amelyet az egész szabad világ ellen viselnek."