Izrael: Arafat akadály, el kell távolítani

Elvileg jóváhagyta Jasszer Arafat palesztin elnök kiutasítását csütörtöki ülésén az izraeli biztonsági kabinet, de konkrét intézkedést egyelőre nem határozott el. A döntésre reagálva Arafat kijelentette, hogy nem hagyja magát elüldözni.

"Senki sem fog engem elüldözni" - nyilatkozta a palesztin vezető. Közeli munkatársa, Nabil Abu Rudeina figyelmeztette Izraelt: Arafat kiutasításáért nagy árat kell fizetnie. A palesztin tisztségviselő a nemzetközi közösség, ezen belül az ENSZ Biztonsági Tanácsának segítségét kérte egy ilyen lépés megakadályozásához.

Az Egyesült Államok ismét a kiutasítás ellen foglalt állást. Mint Richard Boucher, a külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, nem hiszi, hogy a jelenlegi helyzetben a palesztin vezető kiutasítása "hasznos lehetne".

A 11 minisztert magában foglaló izraeli biztonsági kabinet csütörtöki üléséről kiadott közleményében leszögezte: az elmúlt napok eseményei megmutatták, hogy Jasszer Arafat személye akadályt jelent a békéhez vezető úton, ezért el kell őt távolítani.

A biztonsági kabinet ülését az indiai látogatását lerövidítő Ariel Saron miniszterelnök hívta össze, hogy megfogalmazza a választ a kedden végrehajtott két öngyilkos merényletre, amelyben összesen tizenöt izraeli vesztette életét.

A közlemény szerint Ariel Saron miniszterelnök utasította a hadsereget, hogy mindaddig folytassa a terrorista szervezetek felszámolását célzó akcióit, ameddig meg nem győződik arról, hogy a Palesztin Hatóság maga is fellép a terrorista szervezetek leszerelése és megsemmisítése érdekében.

A biztonsági kabinet üléséről beszámolt a Háárec című izraeli újság internetes honlapja, s ebből kiderült, hogy Arafat kiutasításáról nem szavaztak a jelenlévők, Avraham Poraz belügyminiszter pedig ellenezte a palesztin vezető elleni terveket. A biztonsági kabinet úgy döntött: nem részletezi, hogy Arafat eltávolításán a kiutasítást vagy a palesztin vezető kivégzését érti-e.

Korábban két izraeli televíziós csatorna beszámolt arról, az izraeli miniszterek úgy foglaltak állást, hogy a hadsereg dolgozzon ki tervet a palesztin vezető eltávolítására, de ez több napot, esetleg több hetet vehet igénybe.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK