Amerikai tisztségviselők elismerték, hogy tízezer embert tartanak fogva Irakban, csaknem kétszeresét az eddig közölt számnak. A tízezer ember közül 4400-at biztonsági megfontolások miatt tartanak őrizetben, de közöttük 3800 olyan ember is található, akiket egészen a közelmúltig a foglyok egyetlen kategóriájába sem soroltak be - ismerte el Janis Karpinski amerikai tábornok.

Az amerikai hadsereg belső nyilvántartásában korábban összesen 5000-5500 fogoly szerepelt. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter közel egy hónapja viszont utasította az Irakban állomásozó alakulatokat, hogy az említett 3800 személyt sorolják a biztonsági okokból fogva tartottak közé. A jelenleg Bagdadtól északra őrzött embereket azért fogták el, mert támadásokat intéztek a szövetséges alakulatok ellen, illetve azokban való részvétellel, közreműködéssel gyanúsíthatóak.

Korábban az amerikaiak mintegy 600 személyt fosztottak meg a szabadságától biztonsági megfontolásokból. Az ilyen okból őrizetbe vettek között összesen több száz nem iraki állampolgár található, és csak elenyésző részüket fogták el azután, hogy George Bush amerikai elnök május elsején lezártnak nyilvánította a jelentősebb iraki hadműveleteket. Az ebbe a csoportba tartozó foglyok közül hatan azt állítják, hogy amerikai állampolgárok, ketten pedig brit alattvalónak mondták magukat. Állításuk valóságtartamát egyelőre nyomozók vizsgálják. Rumsfeld kedden azt állította, hogy a Pentagon nem ismeri a nyolc ember kilétét.

A biztonsági okokból lefogottakon kívül mintegy 300 hadifoglyot és 5300 bűnözőt őriznek a szövetségesek. Ez utóbbiak egy részét még csak gyanúsítják bűncselekmények elkövetésével, a többiek bűnössége bizonyított.

A foglyok egy része mindemellett felkeltette a szövetségesek figyelmét, mert értesüléseket remélnek tőlük. Másokat pedig azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban álltak a Szaddám Huszein volt iraki elnök vezette Baath Párt egykori tagjaival, illetve az országba terrorcselekmények végrehajtásának szándékával érkezett külföldiekkel - mondta az amerikai tábornok.