Kétéves sziámi ikerpárt választanak szét Amerikában

A fejüknél összenőtt kétéves egyiptomi ikerpár kockázatos operációjára készülnek egy texasi klinikán. Mohamed és Ahmed Ibrahim ugyan két különálló aggyal jött világra, de a szerveket összekötő rendkívül fontos ér miatt az operációt végző orvoscsoport közölte, hogy a műtét a gyermekek halálával is végződhet - írja a BBC News Online.

A két kisfiú nagy nehézséget okoz a nyakuk mozgatása, a nyelés, vagy akár csak a pislogás is, azonban az orvosok szerint amennyiben nem próbálnák meg a beavatkozást, úgy életük végéig orvosi kezelés alatt kellene állniuk.

Ez lesz az első hasonló műtét azóta, hogy idén júliusban sikertelen műtétet hajtottak végre egy felnőtt korú iráni ikerpáron - Laleh és Ladeh Bidzsanin - egy szingapúri klinikán. Az egyiptomi kisfiúk édesapja azonban közölte az orvos csoporttal, hogy a kockázatok ellenére végezzék el a műtétet, mert normális életet szeretne biztosítani gyermekeinek.

Egy nemzetközi alapítvány költségén egy évvel ezelőtt a dallasi Chlidren's Medical Centerbe szállították a gyermekeket, ahol az elmúlt évben különböző diagnosztikai vizsgálatokat hajtottak végre rajtuk, és felkészítették őket a műtétre.

Az orvosok szakvéleménye szerint a két agy és a főbb erek sérülésmentesen szétválaszthatók, azonban ha a két keringési rendszert nem megfelelően különítik el, az a gyermekek életébe kerülhet. A két fiú esélyeit növeli, hogy fiatalok, a csontjaik és a szöveteik képesek elviselni az operáció és az azt követő felgyógyulás megterheléseit - vélik az orvosok. A Dr. Kenneth Salyer agyspecialista által vezetett operáció szombaton kezdődik és várhatóan 48 órát vesz igénybe.

A fiúk családtagjai elmondták, hogy nagyon bizakodóak, de az iráni ikerpár tragédiája óta féltik az ikreket a műtéttől. Az elmúlt három évben öt hasonló operációból három sikerrel végződött - írja a BBC News Online.

KAPCSOLÓDÓ CIKK