Irak: Törökország mégsem küld csapatokat

Törökország nem küld csapatokat Irakba. A török parlament úgy határozott, hogy az iraki Kormányzótanács tiltakozása miatt mégsem tesz eleget az amerikaiak kérésének. A török csapatok iraki bevetését sokan azért tartották veszélyesnek, mert a török katonák kurd területeken keresztül vonultak volna támaszpontjaikra. A török közvélemény mindvégig ellenezte az iraki bevonulást. A török csapatok abbahagyták a felkészülést az iraki bevetésre.

A török kormány úgy döntött, hogy mégsem küld csapatokat Irakba. A török csapatok amerikai kérésre mentek volna Irakba. Bush elnök az ENSZ-ben ugyanis felszólította a nemzetközi közösség tagjait, hogy küldjenek csapatokat az Irakot megszállva tartó amerikai hadsereg tehermentesítésére.

Törökország elsőként ajánlott fel egy körülbelül tízezer fős kontingenst. A török parlament, amely mindvégig ellenezte az Irak elleni háborút, és korábban még azt sem engedte, hogy az amerikaiak török területről támadják Irakot, egy hónappal ezelőtt hozzájárult az akcióhoz - írja a BBC News.

A török katonák iraki bevetésének lehetősége azonban mind Törökországban, mind Irakban a lakosság heves tiltakozását váltotta ki. A török csapatok kurdok lakta területeken át vonultak volna iraki állomáshelyükre, és félő volt, hogy esetleg összecsapások robbannak ki az egyébként az amerikaiakkal szövetséges kurdok és a törökök között. Az Irakot ideiglenesen irányító Kormányzótanács is nemtetszését fejezte ki a török bevonulással kapcsolatban.

A török kormány elsősorban a Kormányzótanács tiltakozásának hatására döntött úgy, hogy visszavonja Amerikának tett ajánlatát. A török csapatok nemcsak a kurdokkal kerülhettek volna konfliktusba Irakban. Mivel az ország évszázadokig az oszmán birodalom felségterülete volt, az arab nacionalisták semmi esetre sem nézték volna jó szemmel, hogy ismét török csapatok tartózkodnak Irakban.

Abdullah Gul török külügyminiszter pénteken közölte a hírt amerikai kollégájával, Colin Powell-lel a hírt, hogy Ankara "felülvizsgálta korábbi Irakba küldendő csapatokról tett ajánlatát". A török külügyminisztériumban nem hivatalosan azt közölték, hogy jelen állás szerint semmi esély nincsen arra, hogy Törökország katonailag is részt vegyen az iraki rendezésben - tudósít a CNN. Az Egyesült Államok egyelőre nem reagált a török segítség elmaradására. A török hadsereg vezetése elrendelte, hogy a csapatok hagyják abba a felkészülést az iraki bevetésre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK