Számítógépes rendőrséget hoz létre az EU

Az Európai Unióban ügynökséget állítanak fel a cyberbűnözés megakadályozására. Az Európai Hálózati és Információs Ügynökség (EHIÜ) elsődleges célja az lesz, hogy figyelmeztessen a hacker támadásokra, a számítógépes vírusokra és egyéb biztonsági problémákra.

Az Európai Unióban 2004 tavaszától külön ügynökség foglalkozik majd a számítástechnikai biztonsági kérdésekkel. Az Európai Hálózati és Információs Ügynökség (EHIÜ) elsődleges feladata az lesz, hogy jelezze a hacker vagy vírusveszélyt, és felhívja a számítógép használók figyelmét a biztonsági problémákra.

Az EHIÜ feladata lesz az is, hogy koordinálja az egyes EU tagországok számítástechnikai biztonsági tevékenységét. Az ügynökség ugyan nem "cyberrendőrségként" működik majd, de segítséget nyújt az egyes országok rendőreinek a számítógépes bűntények megakadályozásában, és a tettesek kézre kerítésében.

"A biztonság és a megbízhatóság elengedhetetlen alkotóelemei az információs társadalomnak. Az EHIÜ létrehozásával újabb lépést tettünk a megfelelő biztonságkultúra megteremtéséhez." - jelentette ki Erkki Liikanen az Európai Információs Társaság Biztosa.

KAPCSOLÓDÓ CIKK