Az újraegyesítésről is szavaznak a ciprusi törökök

Képviselőválasztás kezdődött vasárnap reggel Ciprus törökök lakta részében. A választást egyúttal a lakosság szavazásának tekintik arra vonatkozóan is, elfogadják-e az ENSZ gyámkodásával kidolgozott újraegyesítési tervet, amelyet Rauf Denktas jelenlegi vezető eddig elutasított.

A voksolás kimenetele meghatározó lehet a szigetrész számára, amely csaknem 30 éve függetlennek nyilvánította magát a többségi görög résztől, de ezt csak Törökország ismerte el. A ciprusi törökök jelenlegi vezetése ugyanis továbbra is fenn kívánja tartani a megosztottságot, míg az ellenzék a sziget egyesítésének híve. A választást egyúttal a lakosság szavazásának tekintik arra vonatkozóan is, elfogadják-e az ENSZ gyámkodásával kidolgozott újraegyesítési tervet, amelyet Rauf Denktas jelenlegi vezető eddig elutasított.

Ciprus májusban belép ugyan az Európai Unióba teljes jogú tagként, de ez csak a görögök lakta déli részre vonatkozik. Az újraegyesülés egyben az EU-tagságot is jelentené az ottani törökségnek. 

A sziget szavazásra jogosult 140 ezer török lakója hét politikai párt 350 jelöltje közül választhat. Összesen ötven képviselői hely kiadó.

KAPCSOLÓDÓ CIKK