Izrael 50 százalékkal növelni fogja az 1967-es háborúban Szíriától elfoglalt Golán-fennsík mezőgazdasági településeinek lakosságát - határozta el Jeruzsálemben az izraeli kormány egy tárcaközi bizottsága. Damaszkusz elítélte szerdán az izraeli döntést.

A megszállt területeken lévő zsidó telepek ügyében illetékes izraeli tárcaközi bizottság elfogadott egy építési tervet, amelynek jegyében kilencszáz lakóháznak kell gyorsított ütemben felépülnie e településeken, hogy az újonnan odaköltözőkkel 15 ezerre nőjön ezek népessége a jelenlegi mintegy tízezerről. Ezzel egyidejűleg további beruházásokat is indítanak majd a térségben, hogy vonzóbbá tegyék e telepeket az esetleges odaköltözők számára. A kormány összesen 300 millió sékelt (68 millió dollárt) szán a terv megvalósítására.

Az izraeli rádió szerdai jelentése szerint a jobboldali kormány meg akarja szilárdítani az izraeli fennhatóságot a Golán-fennsík felett, mielőtt béketárgyalásokat kezdene Szíriával. Bassár el-Aszad szíriai elnök nemrégiben felkérte Washingtont: segítsen a 2000-ben megfeneklett izraeli-szíriai béketárgyalások újraindításában.

"A kormány döntése válasz Szíria kezdeményezésére. Mindenkinek értésére kívánjuk adni, hogy Izrael nem szándékozik lazítani fennhatóságát a Golán-fennsík felett, hanem éppen ellenkezőleg akar eljárni" - mondta Jiszrael Kac mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, a terv kezdeményezője, a tárcaközi bizottság vezetője a Jediót Ahronót című izraeli lapnak adott nyilatkozatában.

Szíria az Izrael által 1967-ben megszállt, majd 1981-ben annektált Golán-fennsík visszaadását követeli a békekötés feltételeként. A terület határos a Genezáret (Kineret, Tiberias, Galileai)-tóval, Izrael legfontosabb édesvíztartalékával.

Szíria elítélte szerdán a Golán-fennsíkon levő zsidó települések lakosságának növelésére vonatkozó izraeli tervet. Isza Dauis szíriai külügyminiszter-helyettes közölte: Izrael áltatja magát, ha azt hiszi, hogy elérhet valamit az erő politikájával. Arra a kérdésre, hogy miként befolyásolhatja az izraeli lépés a leendő béketárgyalásokat, kijelentette, hogy "a konfliktusokat nem erővel, hanem a nemzetközi jog szerint kell megoldani".