Belgrádi elitlaktanyában bujkálhatott Ratko Mladic

Vágólapra másolva!
Svetozar Marovic szerbia-montenegrói államfő szerint nem kizárt, hogy idegen személy - feltételezett háborús bűnös vagy valamilyen más bűnöző - bujkált abban a laktanyában, ahol rejtélyes körülmények között életét vesztette két sorkatona.
Vágólapra másolva!
Ratko Mladic 1999-ben
Ratko Mladic korábbi képe

Marovic szerint a legfelsőbb védelmi tanács múlt heti ülésén valóban új tények merültek fel a két katona halálával kapcsolatosan, és jelen pillanatban nem zárható ki, hogy valóban bujkált valaki abban a belgrádi laktanyában, amelyet a két áldozat őrzött. A múlt héten megalakult független vizsgálóbizottság derít majd fényt arra, hogy hágai vádlottat vagy valamilyen "bűnöző elemet" rejtegettek az alakulatnál. Amennyiben hágai vádlottról van szó, akkor az államfő személyesen fog felelősségre vonást követelni, senkit sem fog kímélni, legyen az vezérkari főnök vagy akár a védelmi miniszter.

Az államfő által emlegetett eset Belgrád topcideri elit negyedének peremén fekvő "különleges rendeltetésű" alakulatában történt október 5-én. Rejtélyes körülmények között életét vesztette két járőröző katona. A katonai vizsgálóbíró gyorsjelentésében megállapította, hogy lövöldözés közben az egyik katona lelőtte társát, majd önmagával is végzett.

A vizsgálóbíró nem találtak arra utaló nyomokat, hogy más személy érintett lett volna a tragédiában, de a sajtóban számtalanszor jelent meg ilyen értelmű információ. Egyes újságok megfogalmazták a gyanút, hogy a belgrádi katonáknak azért kellett meghalniuk, mert összefutottak Ratko Mladictyal, a népirtással vádolt volt boszniai szerb hadseregparacsnokkal.

A rejtélyes eset napok óta első számú téma a belgrádi sajtóban. Nem csupán szenzációkeltésről van szó, legalább is erre utal az, hogy a védelmi miniszter utasítására külön független vizsgálóbizottság kezdett nyomozni az ügyben, s szinte azonnal a testület megalakulása után összeült a legfelsőbb védelmi tanács, mivel "új információkra" derült fény.

A vizsgálóbizottság a hét végén exhumálta az egyik áldozatot. A katonai ügyészség csütörtökön bejelentette, hogy valószínűleg a szülők ellenkezése ellenére is elrendelik a másik katona kihantolását, illetve a holttest újbóli halottkémi szemléjét. A topcideri laktanya minden pontján biztonsági kamerák vannak elhelyezve, s a sajtó azt remélte, hogy a videofelvételek mindenre magyarázatot adnak. Kiderült azonban, hogy pont a tragédiai színhelye nincs a kamerák látókörében.