Nem tudják felhozni a Flash Air adatrögzítőjét

Egyelőre nem tudják felhozni a felszínre az egyiptomi légitársaság szerencsétlenül járt repülőgépének egyik már beazonosított "fekete dobozát" - közölte kedden Jacques Mazar tengernagy, aki a roncs és a két fekete doboz után kutató francia haditengerészeti egységet vezeti.

A fekete doboz olyan feltételezett - 600-800 méter - mélységben van, hogy azt a helyszínen lévő technikával nem tudjuk elérni - mondta Jacques Mazar. Olyan még modernebb berendezésre van szükség, amely a tenger szintje alatt 600-800 méter mélyre is le tud hatolni. Jelenleg folyik a szervezés, hogy egy ilyen berendezést a térségbe szállítsanak, ami egy héten belül lehetséges. A Franciaország által már a térségbe szállított robot-tengeralattjáró nem képes négyszáz méternél mélyebbre lehatolni.

Legalább az egyik fekete dobozt viszont fontos lenne felhozni - mondta a francia tengernagy. A francia kutatóegység kedden először fogta a Boeing 737-es repülési adatait rögzítő egyik "fekete doboz" jeleit. Ennek nyomán néhány órával később meghatározták a adatrögzítő berendezés feltételezett helyét Sarm-es-Sejk közelében, a tenger mélyén. A fekete dobozok több hétig is képesek ellenállni a károsodásnak.

Az egyiptomi gép szombaton valószínűleg műszaki okokból zuhant a Vörös-tengerbe. A fedélzetén tartózkodó 148 - többségében francia - személy közül senki sem élte túl a katasztrófát. Hétfőn az amerikai külügyminisztérium megerősítette, hogy négy, amerikai-egyiptomi kettős állampolgárságú személy is életét vesztette a szerencsétlenségben.

Miután a gép amerikai gyártmányú volt amerikai vizsgálócsoportot is a helyszínre küldtek, amelyben a Boeing cég szakemberei is részt vesznek. Az eddig fellelt emberi maradványokon nem láthatók égési nyomok, ami arra enged következtetni, hogy a gépen nem történt robbanás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK