Tagadja az iraki segélyezéssel foglalkozó ENSZ-program vezetője, hogy kenőpénzt vagy adományokat fogadott volna el Szaddám Huszein tavaly elűzött diktátor rezsimjétől.

A világszervezet úgynevezett olajat élelmiszerért programjának ciprusi állampolgárságú irányítója, Benon Sevan neve feltűnt azon a listán, amelyet az al-Mada bagdadi újság közölt a Szaddám-rezsim által kedvezményezett külföldi országokról, szervezetekről és személyekről januárban.

Az ENSZ székhelyén kedden kiadott közleményében azonban a veterán diplomata teljesen alaptalannak nevezte a vádakat, és azt követelte, hogy a lista készítői mutassanak bizonyítékokat azokra. Az olajat élelmiszerért programot 1996 legvégén indított az ENSZ, hogy enyhítse az öbölháború után kiszabott nemzetközi szankciók negatív hatását az iraki népre.

A program alapján Irak a szankciók ellenére olajat adhatott el a világpiacon, de a befolyt jövedelmet ENSZ-ellenőrzés mellett kizárólag létszükségleti cikkek és olajipari pótalkatrészek vásárlására, illetve az öbölháborús áldozatok kártérítésére fordíthatta. A novemberben befejeződött program keretében Irak hét év alatt összesen 65 milliárd dollárnyi olajat adott el.

Sevanékat korábban is érték korrupciós gyanúsítgatások a programmal kapcsolatban, de a diplomata ezeket mindig határozottan visszautasította. Ezúttal Fred Eckhard ENSZ-szóvivő is határozottan kiállt mellette, hangsúlyozva, hogy az ügybern bizonyítékot nem mutattak be, a világszervezet megbízik Sevanban, a programot pedig pénzügyileg mindvégig olyan alaposan ellenőrizték, hogy a visszaélés gyakorlatilag lehetetlen lett volna.