Egyre hevesebb harcok Irakban - a magyar kormány kivár

Egyelőre elemzi az egyre romló iraki helyzetet a magyar kormány, a kint lévő katonákról a honvédelmi miniszter csak annyit mondott, hogy mindent megtesznek a biztonságukért. Az arab országban ugyanis egyre elharapódzik az erőszak, az eddig is ellenálló szunnitákon kívül síita csoportok is fegyvert ragadtak a megszálló koalíció ellen. A legfrissebb jelentések szerint iraki csoportok japánokat, briteket, spanyolokat és koreaiakat ejtettek túszul.

A kormány folyamatosan elemzi és értékeli az iraki helyzetet, amely romlik, de a kint szolgáló magyar katonák biztonságáért mindent megteszünk - mondta Juhász Ferenc csütörtökön. A honvédelmi miniszter a jelenlegi iraki helyzettel kapcsolatban kijelentette: "ebben a pillanatban mi is úgy ítéljük meg a helyzetet, hogy romlik." Mint közölte: a kormány a folyamatos elemzések "eredményeképpen hoz majd döntést akkor, amikor kell (...) Ügyelünk arra, hogy a magyar katonákat óvjuk (...) a közvetlen veszélytől, és ehhez a szükséges intézkedéseket megtesszük."

A miniszter szerint a magyar katonák közvetlen harci cselekményekben csak akkor vesznek részt, ha a személyes biztonságuk is veszélybe kerül. Juhász Ferenc úgy véli, hogy a helyzet megoldásához nagyon fontos a nemzetközi koalícióban részt vevő erők közötti együttműködés és kommunikáció biztosítása.

A politikus szerint fontos, hogy "újabb és újabb legitimációs formát keressenek ennek a missziónak a támogatására". "Többek között akár egy új ENSZ-döntést is elképzelhetőnek tartanék" -mondta.

Az MTI kérdésére, hogy a mostani iraki helyzetet tekintve továbbra is úgy látja-e, hogy meg kellene hosszabbítani a magyar kontingens év végén lejáró mandátumát, Juhász úgy válaszolt: ehhez "a kormány későbbi döntése szükséges és a parlament állásfoglalása, de látszik, a nemzetközi tapasztalatok ezt bizonyítják (...), hogy a nemzetközi feladatok egy év alatt nem teljesíthetőek."

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK