A lehető legrövidebb időn belül kivonják a spanyol csapatokat Irakból - döntött a szombaton beiktatott új spanyol kormányfő. Értesülések szerint a katonák 15 napon belül hazaindulhatnak. A madridi bejelentés után Condoleezza Rice, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsosa közölte: nem zárja ki, hogy más országok vezetői is a csapatkivonás mellett döntenek a közeljövőben.

A lehető legrövidebb időn belül kivonják a spanyol csapatokat Irakból - jelentette be vasárnap este José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő. Esti televíziós nyilatkozatában Zapatero elmondta, hogy személyesen rendelte el a katonák kivonását. A csapatkivonás elemzők szerint körülbelül 50 napot vehet igénybe. A katari al-Dzsazíra hírtelevízió értesülése szerint a csapatkivonás 15 napon belül megkezdődhet. A tévécsatorna az egyiptomi külügyminiszter, Ahmed Maher szavait idézte, aki állítólag spanyol kollégájától, Miguel Angel Moratinostól szerezte értesüléseit.

A szombaton beiktatott spanyol kormányfő már pártja választási győzelme után ígéretet tett arra, hogy kivonják Irakból a katonákat, ha június 30-ig az ENSZ nem veszi át az országban a politikai ellenőrzést és katonai irányítást. Zapatero az azóta eltelt időszakban többször is kijelentette, hogy állni kívánja választási ígéretét. Vasárnap ezt mondta: "a rendelkezésre álló információk szerint semmi nem utal arra, hogy az ENSZ belátható időn belül erre vonatkozó, a spanyol kívánalmakat kielégítő határozatot fogad el."

A madridi bejelentés után nem sokkal, első alkalommal jelentette ki Paul Bremer, az iraki amerikai közigazgatás vezetője, hogy az iraki rendőrség és a fegyveres erők június 30-án, egyedül még nem lesznek képesek garantálni az ország stabilitását és biztonságát. Bremer közleményében többek között ez olvasható: "az elmúlt két hét eseményei megmutatták, hogy Irakban egyelőre még senki nem lehet teljes biztonságban, és hogy a rend megőrzéséhez az országnak szüksége van a külföldi segítségre. Áprilisban a demokrácia ellenségei Irak több településén foglaltak el középületeket, az iraki rendfenntartó erők pedig képtelenek voltak megfékezni az ellenállókat."

Jelenleg 1300 spanyol katona állomásozik Irakban. A spanyol kontingens az ország déli részén, Nedzsef városában és környékén - dél-amerikai országokból érkezett katonákkal együtt - teljesít békefenntartó szolgálatot.