Egy ismert al-Kaida-vezető csoportja vállalta a felelősséget a csütörtök reggeli bagdadi robbantásért. A detonációban egy amerikai és öt vagy hat iraki halt meg. Az iraki fővárosban a nap folyamán egy másik robbanás is történt, amelyben egy ember sebesült meg.

Abu Muszab az-Zarkavi ismert al-Kaida-vezető egy szélsőséges iszlám csoportja vállalta a csütörtöki bagdadi öngyilkos merényletet, amelyet az amerikai főhadiszállás közelében követtek el. A közleményt egy arab nyelvű muzulmán internetes honlapon tették közzé. "A megszállók, csatlósaik és a hitetlenek elleni sikeres akcióról" szóló nyilatkozatot a Dzsamáa at-Tauhíd val-Dzsihád nevű szervezet írta alá, amelynek amerikai vélemények szerint Zarkavi a vezetője. Az arab nyelvű nyilatkozat hitelességét egyelőre nem lehetett megállapítani.

A robbanásban, amely az amerikai közigazgatás székhelyének bejáratától nem messze történt, öt vagy hat iraki és egy amerikai vesztette életét. Az épületegyüttes bejáratánál álló függőhíd a zöld övezet katonai szektorába vezet, és amerikai katonák őrzik. Az ellenőrzési pontnál gépkocsik sora várt az ellenőrzésre. Szemtanúk szerint a robbanás után a hídon tűz ütött ki.

Egy közeli pékség tulajdonosa arról számolt be, hogy amikor kimentek megnézni, mi volt az a nagy robbanás, látták, hogy a sorban várakozó egyik gépkocsiból lángok csaptak ki. Más szemtanúk szerint a gépkocsi besorolt az ellenőrzésre várók kocsik közé, majd felrobbant. Legalább öt magángépjármű megrongálódott, néhány kigyulladt. Egy szemtanú látta, amint  három iraki sebesültet kórházba szállítottak.

A reggeli robbantás után egy másik detonáció is történt Bagdadban, az egyik központi kereskedelmi negyedben déltájban. Szemtanúk fekete füstoszlopot láttak felemelkedni a megszálló koalíció székhelyével szemközt, a Tigris folyó túlpartján. Egy amerikai katonai tisztviselő annyit közölt, hogy a szóban forgó időpontra nem tervezték elkobzott tüzérségi lövedék ellenőrzött felrobbantását.

Később egy rendőrtiszt közölte, hogy házi készítésű pokolgép robbant fel, megsebesített egy autóst, és megrongált négy gépkocsit. A környéken számos üzlet ablakai betörtek. Egy bagdadi taxisofőr arra hívta fel a figyelmet, hogy a robbanás nem sokkal egy amerikai katonai konvoj elhaladása után következett be.

Az iraki amerikai parancsnokság csütörtöki közlése szerint két amerikai katona meghalt és kettő megsérült éjszaka Bagdadban egy út mentén elhelyezett pokolgép robbanása következtében. A robbanás röviddel éjfél előtt történt - olvasható a szűkszavú közleményben.