Tizenkilencre emelkedett a Rafahi menekülttábor ellen indított izraeli támadás áldozatainak száma. Az izraeli légierő kedd hajnalban rakétákkal lőtte a Gázai övezet és Egyiptom határánál fekvő Rafah palesztin menekülttábort, majd az odavezényelt izraeli földgyaluk a tábor közelében lévő Egyiptomba vezető alagutak után kutatnak, amelyeken keresztül a palesztinok fegyvert és öngyilkos merényleteikhez robbanóanyagot csempésznek a Gázai övezetbe.

Kórházi jelentések szerint tizenkilencre emelkedett a rafahi menekülttábor ellen végrehajtott izraeli katonai akció áldozatainak száma. Az izraeli hadsereg jelentése szerint  katonái fegyveresekre nyitottak tüzet. Az izraeli légierő helikoptere három rakétát lőtt ki a körbezárt táborra. Palesztin források közlése szerint a tábort izraeli harckocsik és katonák kerítették be, elvágva a Gázai övezet többi részétől. A lakosok hétfőn nagyszabású izraeli akciótól tartva menekültek a táborból.

Az izraeli hadsereg közlése szerint az akció célpontja egy fegyveres csoport kézre kerítése, Egyiptomba vezető alagutak felderítése és megsemmisítése. A palesztinok ezeken az alagutakon keresztül jutnak fegyverhez és öngyilkos merényleteikhez robbanóanyaghoz. Izraeli katonák a palesztin felkelés kitörése óta eltelt három év során több alkalommal hatoltak be a rafahi menekülttáborba, fegyvercsempészek után kutatva.

Forrás: EPA
Izraeli harckocsi a rafahi tábornál

Az izraeli rádió korábban azt közölte, hogy a hadsereg felkészült a házról házra történő harcra.

Rafahban hétfő este robbanás következtében meghalt egy palesztin - közölték palesztin kórházi források. A 23 éves palesztin akkor halt meg, amikor megpróbálta egy pokolgépet elhelyezni az övezetben, ahol az izraeli hadsereg nagyszabású műveletet jelentett be. A robbanás következtében két másik palesztin megsebesült, egyikük súlyosan.

Az izraeli hadsereg mintegy húsz terepjáróval hétfő este behatolt a ciszjordániai Túl-Karmba, ahol heves tűzpárbaj tört ki - közölték palesztin biztonsági források. A katonák kijárási tilalmat vezettek be és körülzártak egy háztömböt, ekkor tört ki a lövöldözés. A palesztin források szerint az izraeli katonák az al-Aksza Mártírjainak Brigádjainak, a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatah mozgalom fegyveres szárnyának aktivistája után kutattak.

[origo]-MTI