Negyvenöt embert öltek meg Nyugat-Szudánban a kormányhű dzsandzsavíd milícia emberei, amikor felgyújtottak egy falut. A Darfur tartományban tevékenykedő milicisták emberi jogi szervezetek jelentései szerint etnikai tisztogatást hajtanak végre. A konfliktus 2003-ban kezdődött a nomád arabok és a földművelő feketék között. Jelentések szerint a kormányzat a nomádok oldalára állt, őket támogatja a hadsereg is. Eddig körülbelül egymillió ember menekült el a területről. Emberi jogi szervezetek szerint népirtás és humanitárius katasztrófa fenyeget a térségben.

 

Negyvenöt embert öltek meg iszlám szélsőségesek Nyugat-Szudánban, amikor lerohantak egy falut Njala város közelében. A területen tevékenykedő ellenzéki Szudáni Felszabadítási Mozgalom jelentése szerint a kormányhű Dzsadzsavíd milícia tagjai lelövöldözték a lakosokat és felgyújtották a falut - írja a BBC News.

A konfliktus 2003 elején robbant ki a földművelő fekete lakosság, és a nomád állattenyésztő arabok között. Mindkét szemben álló fél moszlim vallású. A kormány az araboknak nyújtott támogatást, akik létre hozták a lovas Dzsadzsavíd milíciát, és elkezdték felégetni a földművesek falvait. A milicisták gyakran kapnak támogatást a kormánycsapatoktól is.

Emberi jogi szervezetek szerint a milicisták eddig körülbelül egymillió embert űztek el Darfurból. A menekülttáborokban az élelmiszerhiány miatt humanitárius katasztrófa fenyeget. A brüsszeli székhelyű Nemzetközi Krízis Csoport jelentése szerint 350 ezer ember élete van közvetlen veszélyben a milicisták, és az éhínség miatt. A szervezetek szerint azonnali ENSZ beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy a helyezet ne súlyosbodjon tovább.