Leszerelnek az iraki milíciák

Irak új miniszterelnöke olyan megegyezést hozott tető alá az ország politikai és vallási szervezeteivel, amelynek értelmében azok leszerelik milíciáikat. Az egyezmény kilenc fegyveres szervezetre vonatkozik. A miniszterelnök nem tudott megegyezni Moktada asz-Szadr síita vezetővel, ezért asz-Szadrnak az amerikaiak ellen folyamatos harcot vívó Mahdi hadserege továbbra is fegyverben marad.

Megegyezett a milíciák feloszlatásáról a politikai és vallási erőkkel Ijad Allavi, Irak új miniszterelnöke. Allavi összesen kilenc csoportosulással egyezett meg arról, hogy leszerelik a még a Szaddám elleni háborúban életre hívott fegyveres szervezeteket. Az egyezmény értelmében a milicisták többsége, mintegy 100 ezer ember beléphet az iraki hadsereg vagy rendőrség kötelékébe.

Nagy meglepetésre az Irak északi területein magukat szinte önálló állam lakóinak tekintő kurdok is elfogadták, hogy az ország stabilizálás érdekében fel kell oszlatniuk fegyveres szervezetüket, a Pesmergát. Ugyanakkor a síiták is szélnek eresztik félkatonai szervezetüket, a Badr Brigádot - írja a BBC News.

Nem sikerült viszont megegyezni a szélsőséges síita vezetővel, Moktada asz-Szadrral, ezért a megszálló amerikaiak ellen harcot folytató Mahdi hadsereg továbbra is aktív marad. Ennek kapcsán Allavi kijelentette, hogy a június 30-i hatalomátadás után létfontosságú, hogy az amerikai csapatok továbbra is fenntartsák a rendet az országban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK