A tervek szerint először rendeznek az év vége felé az egész országra kiterjedő választásokat Szaúd-Arábiában - közölték rijádi hivatalos források, de egyelőre nem részletezték a voksolási előfeltételeket.

A választásokról annyit tudni, hogy a sivatagi királyságban úgy tervezik: novemberben kezdenek meg egy hosszas helyhatósági választási folyamatot. Az önkormányzati tanácsok tagjainak a felét, 178 személyt választanak meg közvetlenül titkos szavazással, a tanácsnokok összetételének másik felét pedig a kormány jelöli ki.

A voksolást a fővárosban kezdik meg, majd folytatják az ország más területein és városaiban. Várhatóan a voksolási folyamat a jövő év elején fejeződik be.

Nemzetközi politikai szervezetekben a szaúdi választási készülődést úgy értékelték, hogy az a végtelenül konzervatív és a demokratizálódási folyamatoktól mereven elzárkózó arab monarchia első konkrét lépése a politikai reformok bevezetése fel. Rijád hosszas amerikai unszolásra tavaly ősszel ígérte meg, hogy fontolóra veszi az egész országra kiterjedő voksolás lehetőségét. Az 1930-ban alapított Szaúd-Arábiában a hatvanas évek elejéig az egyik nyugati tartományában rendeztek helyhatósági választásokat.

Egyelőre nem ismeretes, hogy a szaúdi állampolgárok hány éves koruktól választhatnak, illetve lehetnek megválaszthatóak. Nem tudni azt sem, hogy a nők részt vehetnek-e majd a választásokon. Szaúd-Aráiában a szebbik nem képviselői szigorú korlátok között élnek. Tilos például gépjárműt vezetniük, és férjük, vagy családjuk valamelyik férfitagjának kísérete nélkül otthonukat nem hagyhatják el.