Vihar tombolt Németország egyes részein

2004.08.13. 0:38

Heves esőkkel és orkánerejű széllökésekkel kísért nyári zivatarfront söpört végig csütörtök délután Németország nyugati és déli tartományain, és estére Svájcot is elérte.

A vihar a vasúti közlekedésben csak néhol okozott fennakadást, de az utakat sok helyütt elöntötte a víz, számos pincét is elárasztott, a szokatlanul erős szél pedig fákat tépett ki. A szél sebessége néhol elérte az óránként 135 kilométert. Előrejelzések szerint a zivatarok éjjel Németország északi és keleti részeit is elérik.

Bajorországban sokakat a sörkertekben lepett meg a váratlanul érkező zivatar, s a lezúduló eső elmosott egy sátortábort, amelyben ötszáz gyermek nyaralt.

A front Baden-Württembergben és Svájcban is szokatlanul erős lehűlést okozott. A meteorológiai szolgálatok szerint két óra alatt mintegy tíz fokkal, 18 Celsius fokra esett a hőmérséklet. A legjelentősebb lehűlést Karlsruhéban mérték, itt a 34 fokos kánikulai meleget 16 fokos hideg idő váltotta fel. Észak-Rajna-Vesztfáliában néhány óra alatt négyzetméterenként 30 liter csapadék hullott.