Saron polgárháborútól félti Izraelt

2004.09.12. 21:59

Ariel Saron izraeli miniszterelnök szerint a szélsőjobboldali zsidók polgárháborúba sodorhatják Izraelt. Ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy vasárnap este ezrek tüntettek a gázai telepek feladása ellen Jeruzsálemben. Saron ragaszkodik ahhoz, hogy 21 zsidó telepet jövő év elején felszámoljanak a térségben.

Forrás: MTI
Vonulnak a telepekért

Több ezer ember tüntetett Jeruzsálemben Ariel Saron izraeli miniszterelnök béketerve ellen. A jórészt ortodox zsidókból és tizenéves fiatalokból álló tüntetők az ellen tiltakoznak, hogy 2005 elején fel akarja számolni a kormány a Gáza Övezetben lévő zsidó telepeket. Saron a tüntetőkkel kapcsolatban azt mondta, hogy néhányan polgárháborúba akarják sodorni az országot. Az izraeli lapok arra emlékeztetnek, hogy 1995-ben egy szélsőséges aktivista meggyilkolta Jichák Rabin miniszterelnököt, mert engedményeket tett a palesztinoknak.

Saron terve arról szól, hogy a megszállt területek közül a Gáza Övezetben felszámolják a zsidó településeket. Nyolcezer zsidó telepes él ott, 1,3 millió palesztin között. A 21 gázai zsidó település mellett négy továbbit is feladna a Saron-kormány a nyugati partvidéken. A kiürítések 2005 elején kezdődnének.

A helyi telepeseken kívül Saron pártjának tagjainak többsége sem ért egyet a telepek feladásával. A párttagok között tartott szavazáskor a többség a terv ellen voksolt. Ennek ellenére Saron ragaszkodik a tervhez, és ezért kormánya átalakítására is kész volt korábban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK