Pénteken dönt a bíróság az ukrán választásról

2004.12.02. 21:15

Az ukrán legfelsőbb bíróság várhatóan pénteken reggel hoz ítéletet a választási csalások ügyében. Leonyid Kucsma elnök eközben megállapodott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel arról, hogy teljesen új választást rendeznek majd Ukrajnában - Nem biztos azonban, hogy ezt elfogadja Juscsenko, az ellenzék elnökjelöltje. Juscsenko egyébként a megszerzett kormánytöbbség segítségével saját emberét akarja a megbuktatott Janukovics miniszterelnöki székébe ültetni. Az ukrán ellenzék ismét blokád alá vonta az igazgatás épületeit Kijevben.

Az Ukrán legfelső bíróság várhatóan pénteken reggel hoz ítéletet a november 21-i elnökválasztás második fordulójában elkövetett választási csalások ügyében. A testület csütörtök estére végzett a bizonyítékok vizsgálatával, a bírók várhatóan egész éjszaka vitatkoznak majd.

A Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt vezette Mi Ukrajnánk párttömörülés többséget szerzett a parlamentben. A szerdán bizalmatlansági szavazáson megbuktatott Viktor Janukovics helyére - aki egyébként a kormánypárt elnökjelöltje is, Juscsenko saját emberét ültetné. Juscsenko Olekszandr Morozt, a Szocialista Párt elnökét szeretné miniszterelnökké választatni - jelentette Boczka Károly, az [origo] kijevi tudósítója.

Eközben visszatért Kijevbe a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásokról Leonyid Kucsma leköszönő ukrán elnök. Putyin támogatta Kucsma azon álláspontját, hogy teljesen új választásokat kellene kiírni Ukrajnában, lehetőleg Janukovics és Juscsenko nélkül. Ukrajnában nyílt titok hogy Kucsma elnök Janukovics helyett Szerhij Tyihipkót, a nemzeti bank lemondott elnökét indítaná elnökjelöltként, bárhogy végződjék is az elnökválasztással kapcsolatos vita.

Kucsmával szemben Juscsenko, az ellenzék jelöltje továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy csak a második fordulót ismételjék meg, amelyet véleménye szerint Janukovics, a kormány jelöltje csalással nyert meg. Az ellenzék vezére hallani sem akar arról, hogy teljesen új választásokat írjanak ki. Hogy Janukovics követelésének nagyobb nyomatékot adjanak, csütörtökön délután az ellenzéki Mi Ukrajnánk mozgalom tüntetői ismét blokád alá vonták a kormányzati épületeket.

Kipakoltak a miniszterek

Herhi Kirpa közlekedési miniszter, akit a szerdai bizalmatlansági szavazáson váltottak le, a többségbe került Juscsenko-pártiak mellé állt. A volt miniszter csütörtökön bejelentette: a választások alatt ingyen szállították a Janukovicsot támogatók tömegeit. Ugyanakkor az Ukrán Vasúti Társaság bejelentette, hogy 9.1 millió hrivnya, azaz körülbelül 36 millió forint pluszbevételre tett szert a választási kampány idején. Arról, azonban hogy honnan jött ez a pénz, nem nyilatkoznak.

Szerhij Tulub energetikai miniszter (még menesztése előtt) cáfolta azokat a híreket, hogy a keleti régió nem adna olajat, szenet, gázt és energiát az ország többi részének - ellenkezőleg: 8-10 százalékkal többet is, mint tavaly ilyenkor. Az ellenzékiek szerint Lengyelország biztosítaná a megfelelő ellátást és tartalék is van bőven, ha a Donbassz mégis a szakítás útjára lépne.

A Krím ellenzi Ukrajna szétszaggatását

Ellenzi Ukrajna szétszaggatását a soknemzetiségű Krím-félsziget vezetése. A terület autonómiát élvez ukrajnán belül, de úgy vélik: súlyos etnikai konfliktusokhoz vezethet az, ha megbomlik az ország területi integritása. A Krím vezetése attól tart, hogy Ukrajna szétszakadása esetén veszélybe kerül az önrendelkezési joguk, amelyet az ukrán alkotmány jelenleg garantál.

Fotó: EPA
A Krímben Janukovicsot támogatták

A félsziget autonóm parlamentje csütörtökön közleményben tudatta, hogy ellenzi a keleti tartományok: Donyeck és Luhansz elszakadási kezdeményezését. A sokszínűsége miatt igen érzékeny etnikai egyensúlyú Krím-félszigetre igen jellemző az, hogy tart a változásoktól. Amikor Ukrajna 1991-ben a Szovjetunióból való kiválásról döntött, az emberek 85 százaléka ment el szavazni és 90 százalék szavazott a függetlenségre. Krímben mindössze 54 százalék támogatta annak idején az elszakadást

Odesszában Janukovics hívei megtámadták a helyi tanács képviselőjét, aki narancssárga szalagot viselt. Néhány rendőr szenvtelenül végignézte az esetet. Bár messze van a kijevi mozgolódásoktól, Odessza kis zsidó közössége mégis nyugtalan az ukrán válság következményei miatt, mivel azt tartja az ellenzékről, hogy antiszemita elveket hangoztat - tudósít az MTI.

A város Janukovicsot támogatta az elnökválasztáson, ezért a körülbelül harimncezer fős zsidó közösség attól tart, hogy Juscsenko szélsőségesebb híveitől retorzió érheti őket. Leonyid Duszman, 73 éves történész "a szélsőségesek játszmájának" szitásával vádolja az ellenzéket, mert szerinte az belevitte az ukrán népet egy kollektív hisztériába, és azt reméli, hogy nem a zsidók isszák meg ennek a levét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK