Nem akar miniszter lenni szeptember 11. hőse

2004.12.11. 9:36

Váratlanul visszaadta a belbiztonsági miniszteri posztra való kinevezését Bernard Kerik volt New York-i rendőrfőnök, aki szeptember 11. egyik hőseként tartanak számon az USA-ban. Kerik azért utasította vissza a megbízást, mert kellemetlensége lehetett volna abból, ha kiderül, házvezetőnőjét feketén alkalmazza, aki valószínűleg illegális bevándorló.

Bernand Kerik személyi okok miatt lépett vissza megbízatásától. Kerik döntését azzal indokolta, hogy nemrég felmerült benne, megkérdőjelezhető a háztartásvezetőként és dadaként otthonában alkalmazott személy egyesült államokbeli tartózkodásának a jogossága. 

Bernand Keriket december 3-án nevezte ki George Bush amerikai elnök a távozó Tom Ridge eddig belbiztonsági miniszter helyére. Kerik már csak a szenátusi megerősítésre várt, állítása szerint "a kérdőívek kitöltés közben" merült fel benne, hogy a dada valószínűleg illegális bevándorló.

Az ilyen eset egyébként nem újdonság. Feketén alkalmazott illegális bevándorló dadusokon bukott el Bill Clinton elnöksége idején három kinevezés is. Bush elnök közleményben tudatta, tiszteletben tartja Kerik döntését és haladéktalanul mást keres a helyére a belbiztonsági tárca élére. Elemzők szerint ez azonban nem lesz könnyű. Bushnak nagyon gyorsan olyan embert kell találnia, aki elég népszerű karizmatikus személyiség ahhoz, hogy Kerik nyomába lépjen, és irányítani tudja majd a belbiztonsági szupertárcát, amely 180 ezer hivatalnokot alkalmaz.

A 22 szövetségi kormányszerv összevonásával két éve létrehozott belbiztonsági szuperminisztérium első számú kötelessége, hogy megoltalmazza az országot a terrortámadásokról, de feladatköre széles területet ölel át a határvédelemtől  a parti vizek őrzésén át a kiemelt objektumok biztosításáig.

A 49 éves Kerik volt New York rendőrfőnöke, amikor terroristák 2001. szeptember 11-én eltérített utasszállító gépekkel lerombolták a manhattani Világkereskedelmi Központ kettős felhőkarcolóját. Kerik a sajtó szerint 6,2 millió dollárt keresett a belbiztonsági tárcával jól jövedelmező üzleti kapcsolatokat ápoló Taser International által felkínált részvényopciókkal. A cég elektromos sokkoló fegyvereket szállított a belbiztonsági tárcának. Közös biztonsági tanácsadó cége van Rudy Giulianival, New York volt polgármesterével.  

KAPCSOLÓDÓ CIKK