Bush kevés segélyt ajánlott a szökőár áldozatainak

2004.12.30. 19:44

Az amerikai sajtó, demokrata párti politikusok és számos szervezet részéről össztűz zúdult csütörtökön George Bush amerikai elnökre, aki - a bírálók szerint - nem megfelelően reagált az India-óceán térségét sújtó szökőár nyomán előállt katasztrófahelyzetre. A bírálók úgy vélik, Bush egyfelől késve reagált a katasztrófa hírére, másfelől túl kevés segélyt ajánlott föl.

Fotó: EPA

Mindenekelőtt azt róják fel a texasi farmján vakációzó amerikai elnöknek, hogy kerek három napba telt el, amíg a kamerák elé állt, és - írásos, valamint telefonon közölt részvétnyilvánítások után - személyesen is kifejezte részvétét az elhunytak hozzátartozóinak, és bejelentette: országa "nagyarányú" segélyt folyósít a bajba jutott államoknak.
   
A Washington Post című lap állásfoglalása szerint Gerhard Schröder német kancellár és több más államférfi is jobban reagált az előállt helyzetre. A CNN amerikai hírtelevízió rendezte kerekasztal-beszélgetés egyik részvevője elmondta, hogy Bush vasárnap (a katasztrófa napján) kertészkedett, feleségével sétált, kerékpározott és barátok fogadására készült. Az elnök eljátszott egy esélyt arra, hogy javítson valamelyest az iszlám világban az Egyesült Államokról kialakult képen - mondta Leslie Gelb, a Külpolitikai Tanács agytröszt tiszteletbeli elnöke.
   
"Zsugoriak vagyunk? Igen" - olvasható a The New York Times című lap csütörtöki számában megjelent szerkesztőségi kommentár címében. Az Egyesült Államok által eredetileg felajánlott 15 millió dollár kevesebb mint a fele annak az összegnek, amelyet a republikánusok Bush januári beiktatása alkalmából tervezett ünnepségekre költenek - írta az újság. A Bush által szerdán említett 35 millió dolláros segélyt sem tartja mindenki elegendőnek. A The New York Times szerint ez a pénz csak "csepp a nyomorúság óceánjában". Patrick Leahy, a Demokrata Párt szenátora saját bevallása szerint pedig "majdnem felrobbant", a gyorssegély összege hallatán. "Irakban már a reggeli előtt kiadunk 35 millió dollárt" - mérgelődött.
   
A bírálók összehasonlítási alapul a hurrikánok pusztítása nyomán Florida számára - közvetlenül az idei elnökválasztás előtt - felszabadított 13 milliárd dollárnyi segélyt említették.

KAPCSOLÓDÓ CIKK