Kínzásért börtönbüntetésre ítéltek három brit katonát

Vágólapra másolva!
Börtönbüntetésre ítéltek három brit katonát a németországi Osnabrückben, mert az iraki Bászrában 2003 májusában iraki civileket bántalmaztak és aláztak meg.
Vágólapra másolva!

A pénteken kihirdetett ítélet értelmében egy 25 éves tizedest, Mark Colleyt két évi elzárásra ítéltek, egy 33 éves szakaszvezetőt, Daniel Kenyont 18 hónap, egy 30 éves tizedest, Darrin Larkint pedig öt hónap börtönbüntetéssel sújtottak.

Az ítélet indoklása szerint Mark Cooley egy villás emelőtargoncával függesztett fel egy összekötözött iraki foglyot, és lefotóztatta magát egy olyan pózban, amely fogolybántalmazás előkészületére utal. Daniel Kenyon segítseget nyújtott katonatársának egy fogoly bántalmazásában, és nem jelentette a - többek között szexuális megalázást magába foglaló - visszaéléseket feletteseinek. Darren Larkin bűne pedig az volt, hogy alsónadrágban fotóztatta le magát egy földre tepert, megkötözött fogollyal.

A három vádlott perére azért került sor Osnabrückben, mert németországi szolgálatból irányították át őket Irakba. Mindhármuknak polgári börtönben kell letölteniük büntetésüket, s elbocsátották őket a hadsereg kötelékéből.