Szabad a művi megtermékenyítés a svéd leszbikusoknak

Vágólapra másolva!
Leszbikus pároknak is engedélyezik a művi megtermékenyítést Svédországban július 1-től, ugyanúgy mint a heteroszexuális párkapcsolatban élő gyermektelen nőknek - jelentette szerdán az SR svéd állami rádió.
Vágólapra másolva!
Mondja el a véleményét az [origo]-ról http://www.netpanel.hu/kerdoivek/43VMR/start.php?sk=021Nyerjen az 500 ezer forint összértékű nyeremények közül, kérjük, töltse ki kérdőívünket.

A rádió szerint a kisebbségben kormányzó Szociáldemokrata Párt egyezségre jutott a Zöldekkel és a Baloldali Szocialista Párttal a leszbikus párok jogainak kiszélesítéséről. Eszerint regisztrált élettársi viszonyban együttélő nők ugyanúgy ingyenesen igénybe vehetik a skandináv ország állami egészségügyi intézményeiben a mesterséges megtermékenyítést, mint a gyermektelen heteroszexuális nők. Ha kívánják, mindketten a gyermek édesanyjaként jegyeztethetik be magukat. Ha külföldön vagy magánklinikán végeztetnek hasonló beavatkozást, kötelesek informálni az apa személyéről a svéd hatóságokat.

A világon elsőként a skandináv országok tették lehetővé az egynemű párok törvényes együttélését az 1980-as években, s jogaikat azóta fokozatosan bővítik.