Banja Luka szarajevói szerbek elleni népirtásról tud

Vágólapra másolva!
Pero Bukeljovic boszniai szerb miniszterelnök szerint nem kizárt, hogy a srebrenicainál is nagyobb népirtás áldozatai voltak a szarajevói szerbek a boszniai háború idején, s a hatóságok a jövőben arra fognak törekedni, hogy a világ elé tárják az égbekiáltó bűntényt.
Vágólapra másolva!

Bukeljovic pénteken a Szarajevó melletti Paléban részt vett a szerbek sorsának és háborús szenvedéseinek szentelt konferencián. A belgrádi média szerint a fórumon kijelentette, hogy Szarajevóban az akkori boszniai hatalom felügyelete alatt tán a srebrenicainál is nagyobb népirtást követtek el a szerbek ellen. "Az igazság feltárásával nagyobb bizalmat akarunk kiharcolni magunknak" - hangoztatta Bukeljovic, aki szerint sokan kisebbíteni akarnák a Szarajevóban elkövetett bűntények mértékét.

A palei fórumon a nyilvánosság elé tárták boszniai szerb civil szervezetek és a belügyi szervek által összegyűjtött adatokat a háború szerb áldozatairól. Közös erővel mintegy ötezer dossziét állítottak össze a szerbek terhére elkövetett háborús bűntényekről. A kelet-szarajevói közbiztonsági szolgálat illetékese, Radovan Pejic azt mondta, hogy a háború idején 4745 szarajevói szerb vesztette életét, s a hatóságoknak tudomása van 21 tömegsírról, amelyek feltehetően szarajevói szerbek tetemét rejtik.