Hollandia kiadja a szerb drogbárót

Vágólapra másolva!
A holland hatóságok kiadják Szerbiának Balkán egyik legfőbb drogbárójaként számon tartott bűnözőt, Sreten Jocicot. A Joca Amsterdamként emlegetett bűnöző állítólag korábban a szerb állambiztonsági szolgálat kegyeit élvezte, titkosrendőri igazolvánnyal is rendelkezett.
Vágólapra másolva!

Rasim Ljajic szerbia-montenegrói emberi jogi és kisebbségügyi miniszter - akinek tárcája jobb híján bizonyos tekintetben igazságügyi dolgokkal is foglalkozik - közölte pénteken a Beta hírügynökséggel, hogy egy holland bíróság elrendelte Jocic kiadatását a szerb hatóságoknak.

A szerb alvilágban és a belgrádi médiában Joca Amsterdamként emlegetett bűnöző a Balkán egyik legfőbb drogbárója, a hollandiai jugoszláv alvilág keresztapája volt. Kábítószer-kereskedés, rendőrgyilkosságok és rablógyilkosságok, illetve más bűntények miatt nyolc európai országban gyanúba fogták. Feltételezhetően ő állt a szerb és a holland alvilág közötti leszámolások mögött, amelyekben több hollandiai bűnöző vesztette életét.

Jocic állítólag korábban a szerb állambiztonsági szolgálat kegyeit élvezte, titkosrendőri igazolvánnyal is rendelkezett. A 42 éves férfit három éve Szófiában fogták el, onnan átszállították Hollandiába. Feltételezések szerint ő rendelte el a börtönből egy magas rangú bolgár belügyi illetékes és egy holland ügyész meggyilkolását.

A belgrádi sajtó arról cikkezett korábban, hogy a Zoran Djindjic néhai miniszterelnök meggyilkolásával és számos más súlyos bűnténnyel vádolt rettegett titkosszolgálati ezredes és maffiózó, Milorad Lukovic Legija tavaly májusban valójában azért adta fel magát, és kért rendőrségi védelmet családjának, mert félt Jocic bosszújától, miután beleártotta magát egyik drogügyletébe.