Saron további palesztinok szabadon engedését ígéri

Vágólapra másolva!
Ariel Saron izraeli kormányfő további négyszáz palesztin fogoly szabadon bocsátását ígérte kedden MahmÚd Abbász palesztin vezető támogatásának a jegyében.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban járó Saron egy Izrael-barát amerikai szervezet washingtoni rendezvényén reményt keltőnek nevezte Abbász decemberi megválasztását palesztin elnöknek Jaszer Arafat utódjaként, és hangoztatta, hogy Izrael nem akarja a kínálkozó alkalmat elmulasztani. Kijelentette, hogy kész együttműködni a palesztin elnökkel és segíteni neki, amíg az nem veszélyezteti Izrael biztonságát, mivel ebben az egy kérdésben sem most, sem a jövőben nem hajlandó kompromisszumra.

Közölte, hogy hazatérve javasolni fogja a kormánynak további négyszáz palesztin szabadon bocsátását, ugyanakkor jelezte azt az elvárását, hogy a palesztin hatóság csapjon le a szélsőségesekre. Utalt rá, hogy a Mahmúd Abbásszal tartott, tűzszünetet hirdető februári egyiptomi találkozójuk óta Izrael már ötszáz palesztint szabadon engedett.

- Nagyra értékelem, hogy Abbász elnök elítélte az erőszakot és a terrorizmust. A nyilatkozatokat azonban tényleges cselekedeteknek kell követniük - hangoztatta Saron. Jelezte, hogy további ciszjordániai városokat engednek át a palesztin hatóságnak a csúcstalálkozó óta átadott két városon kívül.

Saron általában békülékeny hangot ütött meg beszédében Mahmúd Abbász kedvéért, de olyan kijelentéseket is tett, amelyeket a palesztinok provokatívnak tekintenek. Jeruzsálemet Izrael és a zsidó nép örök, egységes és oszthatatlan fővárosának nevezte beszédében, amivel hosszan tartó nagy tapsot aratott, még mielőtt a mondat végére ért volna.

Saron előző nap egy New York-i rendezvényen úgy vélekedett, hogy az arabokkal kötött egyezmények nem sokat érnek. "Nem akarom az arab világot megsérteni, de azt kell mondanom, hogy megállapodásaik, nyilatkozataik és beszédeik annyit sem érnek, mint a papír, amelyre kinyomtatták őket" - mondta sajtóbeszámolók szerint.

Mahmúd Abbász a héten Washingtonba látogat: szerdán kongresszusi vezetőkkel találkozik, csütörtökön pedig a Fehér Házban George Bush amerikai elnökkel tárgyal. Abbász kedden úgy nyilatkozott: arra kéri majd Bush elnököt, hogy szigorúan ragaszkodjon a rendezési tervhez és ne tegyen Izraelnek előre ígéreteket a tárgyalások eredményére.

Saron a múlt hónapban találkozott Bush elnökkel Texasban.