A gázai kivonulást ünnepelte a Hamász

Vágólapra másolva!
Nagygyűlésen ünnepelte a gázai övezeti izraeli kivonulást Gáza városában hétfő este a Hamász, egyben kihívást intézve a Palesztin Hatóság és annak vezetője, Mahmúd Abbász ellen. A város legnagyobb terén több mint tízezer Hamász-aktivista, illetve szimpatizáns gyűlt össze.
Vágólapra másolva!

A részvevők egyebek között olyan videoklippeket tekintettek meg, amelyeken a szélsőséges szervezet tagjai aknavetőket, illetve aknagránátokat telepítenek és alagutakat ásnak az izraeli katonai állások elleni támadások céljából.

Az egybegyűltek előtt elhangzott beszédében a Hamász politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanijé nyílt kihívást intézett Mahmúd Abbász ellen, amikor azt hangoztatta, hogy - mint fogalmazott - egy döntéshozónál többre van szükség. Mindezt azzal toldotta meg, hogy szervezete mindenképp részt követel a hatalomból. Hanijé beszédében megerősítette, hogy a Hamász a kivonulás ellenére sem hagy fel a fegyveres harccal Izrael ellen.

Először fordult elő, hogy egy Hamász- rendezvényen héber nyelvű dalt játszottak le a következő szavakkal: "Hamász, Hamász, Hamász..., célunk Saron feje."

Az elmúlt hetekben erősödött a rivalizálás a Palesztin Hatóság, illetve a szélsőséges csoportok, mindenekelőtt a Hamász és az Iszlám Dzsihád között, s a gázai övezeti izraeli kivonulást mindegyik igyekezett saját győzelmeként feltüntetni.