Vágólapra másolva!
Az amerikai szövetségi katasztrófavédelmi hivatal előre jelezte Washingtonnak, hogy egy hurrikán átvonulása egymillió ember kitelepítésével és azzal járhat, hogy a víz csapdába ejt 300-350 ezer embert New Orleansban és környékén, azaz a kormányzat tisztában volt a kockázatokkal. Az elöntöttt város egy hónap múlva lehet ismét száraz.
Vágólapra másolva!

A demokrata ellenzék által pénteken nyilvánosságra hozott dokumentumban a hivatal megjósolja, hogy a 3-as, 4-es vagy 5-ös erejű hurrikán "minden valószínűséggel olyan katasztrófát okoz, amellyel Louisiana állam nem tud megbirkózni, csak a szomszédos államok és a szövetségi kormány segítségével".

Az előre jelzett problémák között van, hogy az áradások lezárják a főutakat, és 300-350 ezer embert ejtenek csapdába az elárasztott területen. A hat méternél magasabb árvíz átcsap New Orleans védőgátjain, és közel 520 négyzetkilométer városi területet önt el. "New Orleans kiszárítása hetekbe fog telni... a mentést megnehezíti, hogy bizonyos részeket csak helikopterrel vagy csónakon lehet majd elérni... a kórházakban túlzsúfolódnak a betegek... a tartalék áramfejlesztők felmondják a szolgálatot, vagy kifogy az üzemanyagjuk, még mielőtt a pácienseket el lehet szállítani... a megrongálódott vegyi üzemekből mérgező anyagok kerülhetnek a vízbe, s a szennyeződés és a betegségek aláássák a közegészséget".

Az előrejelzés pontosságát látva a képviselőház kormányzati reformbizottsága magyarázatot követelt Michael Chertoff belbiztonsági minisztertől.

Mississippi államban a pénteki ideiglenes mérleg szerint 204-re, Louisianában 118-ra, összességében 329-re emelkedett a hurrikánban bizonyítottan odaveszettek száma.