Müntefering nem jelölteti magát SPD-elnöknek

Vágólapra másolva!
Franz Müntefering, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke súlyos vereséget szenvedett főtitkár-jelölési ügyben, s ezért nem kíván indulni a két hét múlva esedékes SPD-kongresszuson az elnöki posztért. Müntefering azt is nyitva hagyta, hogy részt vesz-e a kormányban.
Vágólapra másolva!

A drámai fordulat az SPD szélesebb körű vezetőségének ülésén történt hétfőn, amikor is a jelen lévő tagok 23:14 arányban leszavazták Müntefering favoritját, Kajo Wasserhövelt, s a párt balszárnyához sorolt Andrea Nahlest hozták ki győztesnek. A jelöltet, Kai Uwe Benneter eddigi főtitkár utódját szintén a két múlva esedékes karlsruhei kongresszuson kell megválasztani.

Müntefering alkancellár és munkaügyi miniszter lenne a formálódó konzervatív-szociáldemokrata kormányban, s ő a szociáldemokrata küldöttség vezetője a nagykoalíciós tárgyalásokon. A hétfői súlyos presztízsveszteség után azonban nyitva hagyta, hogy kormánytag lesz-e.

Müntefering 2004 márciusában került Gerhard Schröder utódjaként az SPD élére. Müntefering utódját sokan eddig is Matthias Platzeck brandenburgi miniszterelnökben látták, aki a hétfői események után nem zárta ki, hogy harcba indul a pártelnöki posztért. A fordulat azokat igazolják, akik azt mondják, hogy Németország legrégebbi néppártjában, a több mint 140 éves SPD-ben irányzatok harca zajlik.

Müntefering jelöltje a 43 éves Kajo Wasserhövel, az SPD országos ügyvezetője, a pártelnök bizalmi embere, a legutóbbi választások kampánymenedzsere volt. A szociáldemokrata pártnak mélypont után sikerült a választásokon 34,2 százalékra feltornásznia magát, ami azonban csak a második helyhez volt elég: a legerősebb parlamenti frakciót a konzervatív uniópártok (CDU/CSU) alkotják. A két konzervatív párt 35,2 százalékot ért el a szeptemberi-októberi választásokon, s Angela Merkel kereszténydemokrata pártelnök a kancellári poszt várományosa.

A 35 éves Andrea Nahles egy időben a szociáldemokraták ifjúsági szervezetét vezette, s balról bírálta Gerhard Schröder kancellár megszorításokat tartalmazó piacgazdasági reformjait. Részt vett a szociáldemokraták választási manifesztumának kidolgozásában, a dokumentum az SPD balra való elmozdulását jelezte.

Nahlest sokan le akarták beszélni arról, hogy induljon a főtitkári posztért Wasserhövel ellenében. Attól tartottak, hogy minden reá leadandó szavazat megtépázza Müntefering tekintélyét és gyengíti a szociáldemokraták pozícióját a nagykoalíciós tárgyalásokon, amelyek újabb fordulóját hétfőre tűzték ki.

A vezetőségi ülés után számos szociáldemokrata politikus csalódottságának adott hangot. "Baleset történt, mert emberek anélkül döntöttek, hogy döntésük következményeit végig gondolták volna" - közölte Ludwig Stiegler, az SPD parlamenti frakcióvezetőjének helyettese. Az SPD konzervatívjait képviselő Johannes Kahrs Nahles indulását Wasserhövel ellenében "gigantikus ostobaságnak" tartotta, "Andrea Nahles hiúsága miatt feláldozzák a pártelnököt."

A választások után eddig inkább a konzervatív tábor küzdött belső problémákkal. Angela Merkel kijelölt kancellár olyan konzervatív miniszterek személyébe is kénytelen volt beleegyezni, akiket nem akart bevenni a kormányba. Másrészt Merkelt sürgették, hogy a CDU/CSU elemezze már választási eredményét, amely a győzelem ellenére sem volt fényes.