Autókat gyújtottak fel Németországban is

Vágólapra másolva!
Felgyújtottak három autót vasárnap Brémában. Emellett egy üresen álló, lebontásra ítélt iskolaépületben is tűz keletkezett. Eközben Franciaországban már tíz napja tartanak a zavargások, ott ezernél is több autót gyújtottak fel.
Vágólapra másolva!

Autókat gyújtottak fel ismeretlenek vasárnapra virradóra Bréma Huchting negyedében - jelentette az ARD televízió teletext szolgálata. Egy üresen álló, lebontásra ítélt iskolaépületben is tűz keletkezett, a brémai rádió legkevesebb 40 ezer euróra becsülte a kárt.

A helyi rendőrség szóvivője szerint nem szabad párhuzamot vonni a brémai és a tíz napja tartó franciaországi gyújtogatások között, azt azonban nem lehet kizárni, hogy utánzókról van szó. Bréma Huchting negyedében alacsony a bűnözési arány, a gyújtogatások előtt sem történt semmi olyasmi, ami szükségessé tette volna a rendőrök kivonulását.

A szóvivő vasárnapi beszámolója szerint három autót minden bizonnyal szándékosan gyújtottak fel, s a tűz másik három autóra is átterjedt. Az üresen álló iskolaépületben keletkezett lángokat a tűzoltók hamar eloltották, az anyagi károk nem tetemesek. Németországban a politikusok azt hangsúlyozzák, hogy hazájukban mások ugyan a társadalmi realitások, ám illúziókat sem szabad táplálni.

"Még akkor is, ha a társadalmi realitás nálunk más, nem szabad olyan illúzióban ringatni magunkat, hogy nálunk nem történhet meg az, ami megtörtént Franciaországban" - közölte Wolfgang Bosbach, a kereszténydemokraták (CDU) egyik belpolitikusa.

Hasonlóan nyilatkozott Jörg Schönbohm, a CDU elnökének helyettese. Bár Németországban a párizsiakhoz hasonló kilengések veszélye szerencsére nem akut, kialakulhatnak ilyen viszonyok, amennyiben nem sikerül a bevándorlókat erősebben integrálni, s mindenekelőtt nem sikerül a fiataloknak perspektívát nyújtani - nyilatkozta Schönbohm a Neue Osnabrücker Zeitungnak.