Vágólapra másolva!
Macedónia tagjelöltté nyilvánítását javasolja várhatóan az Európai Bizottság azon indítványa, amelyet szerdán hoznak nyilvánosságra. A tagjelölt státus azonban nem jelenti azt automatikusan, hogy el is kezdődnek a csatlakozási tárgyalások. Addig évek telhetnek el.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság (EB) azt javasolja, hogy Macedóniát nyilvánítsák az Európai Unió tagjelöltjének - szivárogtatták ki hétfőn Brüsszelben. Az indítványt valószínűleg egy szerdán nyilvánosságra hozandó jelentés tartalmazza.

A tagjelöltté nyilvánítás azonban nem vezet automatikusan a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez. Az EB ezt egyelőre nem is javasolja, mivel az ország közigazgatása még nem érte el az ehhez szükséges szintet, és a piacgazdaságot sem lehet még megfelelően működőnek nyilvánítani. A csatlakozási tárgyalások megkezdéséig akár évek is eltelhetnek. Elemezők emlékeztetnek Törökország esetére, amelyet az EU 1999-ben nyilvánított tagjelöltnek, de csak 2005-ben kezdhette meg a tárgyalásokat.

Ha Macedónia megkapja ezt a státust, akkor ez a balkáni állam lesz a harmadik egykori jugoszláv tagköztársaság, amely az EU-tagjelöltek sorába lép. Közülük az első, Szlovénia már EU-tag, Horvátország pedig a törökökkel egy időben, október elején kezdte meg csatlakozási tárgyalásait.